UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прага проти наміру Росії зробити "ветеранами" учасників окупації Чехословаччини

Чеські дипломати закликають Москву відмовитися від перегляду історії.

Міністерство закордонних справ Чехії розкритикувало російський законопроект про внесення змін до закону "Про ветеранів". Він пропонує прирівняти учасників окупації соціалістичної Чехословаччини в часи "Празької весни" в 1968 році до ветеранів війни.

У Празі наголошують на неприпустимості перекручування історичних фактів, до яких "вдаються деякі політичні сили в Росії".

"В цьому контексті ми нагадуємо про заяву президента Росії Бриса Єльцина, який в серпні 1993 року засудив вторгнення військ Варшавського договору в Чехословаччину, назвавши його актом агресії, нападом на суверенну, незалежну країну і втручанням у внутрішні справи. А також про слова президента Володимира Путіна, який в березні 2006 року визнав моральну відповідальність Росії за вторгнення", - йдеться у заяві ЗМС Чехії.

Раніше російський документальний фільм про "Празьку весну" викликав обурення Чехії та Словаччини. Оскільки в ньому вторгнення виправдовувалося тим, що НАТО нібито готував переворот у соціалістичній празі. Навіть пропросійськоналаштований президент Чехії Мілош Земан назвав фільм брехнею і "злочином".