UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повний блекаут: Ліван залишився без світла

На розподільну станцію в Арамуні хотіли проникнути протестувальники.

У всьому Лівані у суботу, 8 січня, відключили електроенергію через протестувальників у країні, інформує  Deutsche Welle.

Держкомпанія Electricite du Liban повністю припинила постачати електроенергію після нападу на розподільну станцію протестувальників в Арамуні. Вони хотіли пошкодити техніку на станції. Протести були спрямовані проти регулярних перебоїв у постачанні електрики.

У жовтні 2021 року дві великі електростанції припинили роботу через нестачу палива.

Збої в постачанні електроенергії пов'язні з економічною кризою та труднощами з імпортом нафти, яка потрібна для електропостачання.

Уряд та державні компанії не в змозі забезпечити електростанції паливом для безперебійної роботи.

Читайте також: Тегеран готовий продавати паливо Лівану, якщо Бейрут дасть запит

Нагадаємо, два вибухи в ліванському Бейруті прогриміли 4 серпня 2020 року. Вибухова хвиля зруйнувала довколишні будівлі і десять багатоповерхових будинків. Причиною вибуху назвали порушення умов придатності 2 750 тонн аміачної селітри.

Вибух не став кульмінацією, а був просто ще одним вказівним знаком кризи Лівану. Багато питань про катастрофу все ще залишаються без відповідей. Також немає уряду, уповноваженого подолати економічну кризу, яка, на думку Світового банку, може вважатися однією з найгірших у світі з 1850 -х років.

У червні інфляція в країні склала 101%. Половина жителів Лівану зараз живе за межею бідності. Деякі магазини та ресторани припинили виставляти таблички з цінами на товари, оскільки вони дуже часто змінюються.

Застарілі електростанції дають лише кілька годин електроенергії щодня. Мешканці завжди покладалися на приватні генератори. Настання ночі приносить моторошну темряву в Бейрут. Світанок приносить новий ритуал: водії сідають до своїх автомобілів і стоять у черзі за бензином.