UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Повертайтеся з грошима, а не зі зброєю": один з ватажків "Талібану" закликав Захід визнати угруповання

Талібам не вистачає засобів.

Новий губернатор афганської провінції Гільменд від талібів, який провів роки в боротьбі з британцями, закликає західні країни визнати угруповання "Талібан" законною владою в Афганістані.

У своєму кабінеті Таліб Мавлаві з автоматом зустрічає людей, але в інтерв'ю британській газеті The Guardian наполягає на тому, що час для боротьби пройшло.

У нього є послання для членів НАТО: "Визнайте талібів законними лідерами Афганістану, а потім повертайтеся, але з грошима, а не зі зброєю".

Читайте також: У ЄС немає іншого вибору, крім як провести переговори з "Талібаном" – Боррель

15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. Перед цим протягом менш ніж двох тижнів «Талібан» узяв під контроль більшу частину провінцій Афганістану. 

Таліби заарештували експрезидента Афганістану Хаміда Карзая, який вів з ними переговори про перехідний уряд, заборонили музику, і заборонили жінкам працювати і навіть з'являтися на вулицях без бурки і без супроводу чоловіка.

Центром опору талібам знову стала провінція Панджшер на півночі країни. Проте 4 вересня таліби захопили і цю провінцію.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні — в статтях Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?»і «Перемога «Талібану» в Афганістані: хто програв насправді», а також у матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану: «Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.