UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повені торкнуться вдвічі більше людей у всьому світі до 2030 року – The Guardian

Нові дослідження показують, що до кінця десятиліття від повеней постраждають 147 мільйонів чоловік.

Інститут світових ресурсів (World Resources Institute), всесвітня дослідницька група, встановила, що до кінця десятиліття щорічно від повеней в річкових і побережний районах постраждають 147 мільйонів чоловік в порівнянні з 72 мільйонами людей всього 10 років тому, повідомляє The Guardian.

Збиток, нанесений міській власності, зросте з 174 до 712 млрд доларів на рік.

До 2050 року "цифри будуть катастрофічними", - йдеться у звіті. У загальній складності 221 мільйон людей будуть в групі ризику, при цьому в містах втрати складуть 1,7 трильйона доларів в рік.

Коли WRI вперше розробив свій інструмент моделювання повеней в 2014 році, прогнози здавалися "фантастикою", сказав Чарлі Ісланд, директор з водних ініціатив у WRI.

"Але зараз ми спостерігаємо збільшення масштабів збитку в режимі реального часу", - сказав Ісланд. "Ми ніколи не бачили подібних повеней раніше".

Повені посилюються через кліматичну кризи, рішень про заселення районів підвищеного ризику і спустошення земель внаслідок надмірного використання підземних вод.

Найбільші повені відбудуться в Південній і Південно-Східній Азії, в тому числі в Бангладеш, В'єтнамі, Індії, Індонезії та Китаї.

Наслідки будуть менш страшними, але все ж будуть ставати все більш серйозними в США, де найбільш високий ризик прибережних повеней. США займають третє місце серед країн, які в найближчі 10 років найбільше постраждають від повеней у прибережних районах міст після Китаю та Індонезії.

Збиток, нанесений прибережними повенями в США, зросте з 1,8 млрд доларів США в 2010 році, до 38 млрд у 2050 році. Причому, половина населення країни, що входить в групу ризику зазнати впливу повеней, проживає лише в трьох штатах - Луїзіані, Массачусетсі та Флориді.

Згідно з окремим дослідженням, сьогоднішні повені можуть стати звичайним явищем для більшої частини узбережжя США. Це тому, що урагани стають сильнішими, моря піднімаються, а режими дощів змінюються, все із-за глобального потепління, що викликане дыяльныстью людей.

У США річкові повені будуть посилюватися, але ці збитки залишаться приблизно такими ж, оскільки будуть зроблені великі інвестиції в захист від повеней.

Раніше, кронавірус може призвести до вимирання в бідних країнах. В інтересах багатого світу допомогти впоратися з пандемією країнам, що розвиваються, від цього прямо залежить його власна безпека.

Також, пандемія COVID-19 може призвести до дворазового збільшення кількості голодуючих у світі – ООН. У 2020 році з гострою нестачею продовольства можуть зіткнутися чверть мільярда чоловік.