UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потрібно дати роботу тим українським біженцям, хто хоче її отримати – міністр юстиції Швейцарії

Поки що ж із 31 тисячі працездатних біженців роботу змогли знайти близько 1500.  

Міністр юстиції Швейцарії Карін Келлер-Суттер провела днями черговий раунд консультацій з роботодавцями та кантонами на тему активізації зусиль із трудової інтеграції українських біженців, повідомляє swissinfo.ch.

Міністр зазначила, що не кожен український біженець захоче залишитись у Швейцарії на довгострокову перспективу, але треба докласти всіх зусиль, щоб дати роботу тим, хто хоче її отримати. І саме тому швейцарський уряд виділяє по 3000 швейцарських франків/долларів на кожного біженця з метою відвідування ними мовних курсів.

Уточнимо, що з 57 000 біженців, які прибули до Швейцарії з України, 31 000 осіб перебувають у працездатному віці. На даний момент кантони видали не менше ніж 1500 дозволів на роботу.

Читайте також: Більшість українців не змогли знайти роботу за кордоном та збираються додому — опитування

Найбільше дозволів на роботу українцям видав поки що кантон Цюріх (256), за ним слідують Ааргау (201), Берн (144) та Тургау (140). Більшість біженців йдуть на роботу в готельний бізнес, у сферу IT, у сільське господарство та у сферу освіти.

Схоже, основна робота із працевлаштування українських біженців у Швейцарії ще попереду.

Згідно з опитуваннями, повернутися з-за кордону при першій нагоді готові 57% респондентів, а 19% ще не ухвалили рішення.

Водночас, досить велика кількість українців – 82% – вірять у те, що Україна здатна відобразити наступ Росії.