UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потерпілим від стихійних лих у 2019 році виплатили 32 мільярди доларів

Найбільший внесок у Організації економічного співробітництва та розвитку

У 2019 році загальносвітовий розмір фінансування дій з надання допомоги при стихійних та гуманітарних лихах оцінили у $32 млрд. Це трохи менше, ніж роком раніше. Про це йдеться у звіті дослідницької компанії Candid, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Своєрідна економія вийшла через те, що масштаб фінансових і людських втрат від подібних катастроф у 2019 році, за даними Центру досліджень проблематики лих (CRED, виявився нижчим за середні історичні показники).

Лідируючі позиції щодо інвестицій у боротьбу з наслідками стихійних лих та гуманітарними кризами у 2019 році — $22 млрд — займає Організація економічного співробітництва та розвитку. Благодійні фонди та громадські організації перерахували $352 млн. Більш ніж половина цієї суми пішли на заходи щодо відновлення зруйнованого, допомога постраждалим, загалом відновлення нормальних умов життя.

"Необхідне стійке фінансування співтовариств, які постраждали від стихійних лих, оскільки відновлення займає багато часу", — заявила Грейс Сато, директор з досліджень Candid.

У звіті зазначається внесок приватних благодійників, які брали участь у фінансуванні через фонди та благодійні онлайн-платформи. Серед найбільших фондів називаються Fidelity Charitable та Vanguard Charitable, які виділили на цільову підтримку постраждалим $20,5 та $6 млн відповідно.

Серед найбільш масштабних стихійних лих 2019 року — ураган Доріан, від якого серйозно постраждали Багамські острови та східні території США. Лісові пожежі охопили Каліфорнію, Австралію та басейн Амазонки, а циклон Ідай призвів до повеней та масових руйнацій у Малаві, Мозамбіку та Зімбабве.

Читайте також: Планета на порозі глобальної водної кризи — ООН

Нагадаємо, що не менше 15 людей загинули, ще троє зникли безвісти внаслідок повеней у північній китайській провінції Шаньсі, спричинених зливами.