UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поставки зброї до РФ з Північної Кореї можуть виявитися «сірою» схемою Китаю — військовий експерт

Олег Жданов вважає, що Пхеньян не має достатньо ресурсів, щоб самотужки забезпечити потреби російської армії.

Напередодні американські ЗМІ повідомили, що через нестачу зброї та боєприпасів Росія почала закуповувати їх у Північної Кореї. Але насправді співпраця двох країн може виявитися лише прикриттям для постачання озброєнь з Китаю, який таким чином у тіньовому режимі підтримує Кремль у війні проти України. Таку думку в ефірі єдиного марафону новин висловив військовий експерт Олег Жданов.

Він вважає, що закупівлі зброї Москвою у Північної Кореї виглядають дещо підозріло, оскільки азіатська країна не має необхідного військового потенціалу, щоб забезпечити потреби російської армії. Саме тому Жданов не відкидає теорію про те, що насправді РФ закуповує у Кореї технології та озброєння, які постачає Пхеньяну КНР. 

«На жаль така схема може бути, тому що Китай постійно займається питаннями забезпечення і фактичного утримання Північної Кореї. І тут треба, щоб попрацювали розвідки, — і не тільки наша, а й розвідки країн-партнерів, — для виявлення, чи не є це «сірою» схемою Китаю з постачання озброєння для РФ. Адже хто тоді наддержава? Хто у кого купує? Росія у Північної Кореї? Для мене дуже дивно, звідки Північна Корея може взяти 50 тисяч ракет при її ресурсній базі», — сказав Жданов. 

Читайте також: Politico: Росія шукає чіпи для поповнення запасів витраченої в Україні зброї, стало відомо, які деталі потрібні Кремлю

Раніше британський експерт розповів, що російська армія в Україні має серйозні проблеми з озброєнням та особовим складом.

Росія в жорсткій конфронтації із Заходом, її більше не стримує загроза санкцій, корейці — численна й працездатна робоча сила на Далекому Сході, а можливість час від часу провокувати Пхеньян на загрозливі дії проти інтересів США в Південно-Східній Азії — цінний інструмент кремлівської геополітики. Про те, як РФ може використовувати КНДР, — у статті Сергія Корсунського «Чи буде Північна Корея воювати на боці Росії проти України?».