UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постачання російського газу до Євросоюзу газопроводом "Північний потік-1" відновиться 21 липня – ЗМІ

11 липня «Північний потік» зупинили на 10 днів на щорічне технічне обслуговування, після чого в ЄС виникли побоювання, що Росія не відновить постачання. Але навіть якщо 21 липня прокачування газу відновиться, воно становитиме лише 40% від законтрактованих обсягів.

Джерела Reuters, знайомі з планами експорту російського газу, повідомили, що трубопровід "Північний потік-1" відновить роботу вчасно, тобто, 21 липня, але з меншою потужністю. За словами одного із співрозмовників, «Газпром» постачатиме стільки ж, скільки і до 11 липня, тобто 40% від номінальної потужності, повідомляє "Медуза".

У середині червня «Газпром» знизив перекачування газу газопроводом до 40% від номінальної потужності. Компанія пояснила це тим, що Канада не повертає після ремонту турбіну Siemens, необхідну для компресорної станції Портова у Виборзі.

Після початку війни турбіна потрапила під санкції. Тільки після прохання Німеччини влада Канади погодилася повернути її до Росії, незважаючи на заперечення України

"Північний потік -1" - основний маршрут постачання російського газу до Європи після початку війни в Україні. На нього припадає понад третина експорту російського газу до ЄС.