UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порушення прав мігрантів стало нормою на європейських кордонах — The Guardian

Європейська комісія практично не контролює політику країн Європи стосовно мігрантів.  

Європейська міграційна криза загострюється під час пандемії. Угода 2016 року між ЄС та Туреччиною, а також закриття західного «Балканського маршруту» стримували масовий приплив сирійських біженців до Європи. Але на цьому історія не закінчилася. Упродовж наступних років непоступливість Європи у питанні масової міграції змусила держави-члени ЄС відновити контроль над своїми кордонами, при цьому, багато країн Європи почали застосовувати жорсткий підхід у стримуванні потоку мігрантів, пише британська газета The Guardian.

Апарат контролю над зовнішніми кордонами ЄС зараз є «набором суперечливих підходів», які подекуди порушують європейські та міжнародні норми щодо захисту кордонів.

Європейська комісія практично не контролює політику європейських країн стосовно мігрантів.

Тим часом на зовнішніх кордонах ЄС панує жорстокість.

Побиття та тортури, вислання та расові упередження стали закономірними діями прикордонного контролю деяких європейських країн, а це руйнує моральні основи ЄС.

Однак, європейці мають можливість прийняти позитивні зміни.

Європейська комісія вирішує, чи запроваджувати незалежний механізм моніторингу кордону.

Без сумніву, такий механізм є необхідним.

Ще до 2016 року Угорщина створила власну систему «транзитних зон», які функціонували поза межами законодавства ЄС. На мігрантів та шукачів притулку фактично «полювали», їх висилали без можливості захисту власних прав.

Неодноразово з’являлися повідомлення про систематичне насильство та хабарництво прикордонної поліції Хорватії.

Після скарги хорватської прикордонної поліції на накази начальства здійснювати незаконні дії, у березні 2019 року омбудсмен Хорватії попросила владу країни розпочати розслідування.

Влада Італії та Мальти зайшли настільки далеко у порушеннях норм міжнародного права, що вдалися до залучення приватних кораблів і навіть контрабандистів у власних намаганнях зупинити потік мігрантів через центральне Середземномор'я.

Цього року Грецію різко розкритикували за те, що країна виселила тисячі мігрантів з її територіальних та морських кордонів до Туреччини.

Грецький прем'єр-міністр назвав ці звинувачення дезінформацією, однак Агенція ООН у справах біженців вважає ці факти достовірними.

Система, запроваджена агенцією ЄС із захисту кордонів Frontex, зіткнулася з періодичними системними недоліками у забезпеченні необхідного нагляду за європейськими кордонами.

Frontex повинна була забезпечити належну звітність щодо ситуації на кордонах ЄС, але система звітності, на думку правозахисних організацій, не була ефективною.

Під час зустрічі в Європейському парламенті 6 липня комісар ЄС з питань внутрішніх справ Йлва Йоганссон відповіла, що Європейська комісія не має повноважень розслідувати заяви про порушення прав мігрантів на зовнішніх кордонах.

Але вона додала, що настав час "розглянути те, чи потрібно запроваджувати новий механізм моніторингу ситуації на європейських кордонах".

23 вересня комісія готується оприлюднити нову пропозицію щодо перегляду режиму прийому мігрантів та надання притулку в ЄС.

Новий механізм моніторингу повинен базуватися на незалежних національних установах, які мають досвід і повноваження проводити необхідні розслідування.

Європі потрібен довірений орган для відновлення верховенства права.

Йдеться не лише про реєстрацію порушень чи захист прав людини при одночасному притягненні до відповідальності прикордонної поліції. Йдеться також про припинення політичного зловживання стосовно питань міграції, резюмує газета.

Читайте також: Німеччина планує прийняти близько 1500 мігрантів з грецьких островів

Раніше повідомлялося, що Британія намагається зупинити потік нелегальних мігрантів.