UA / RU
Підтримати ZN.ua

Попри війну в Україні Британія провела з РФ таємні переговори щодо глобальної безпеки – Sky News

За даними ЗМІ, обговорювались безпекові питання, які можуть вплинути на всю міжнародну спільноту.

Британські офіційні особи провели дипломатичні дискусії з ключовими представниками Кремля щодо глобальної безпеки на фоні повномасштабної російсько-української війни, передає Sky News. Вказано, що зустрічі були стриманими і відбувалися протягом 18 місяців.

За даними ЗМІ зустрічі організовували у різних містах, таких як Відень чи Нью-Йорк. Їх проводили в рамках закулісних дипломатичних зусиль. На таких заходах в основному обговорювали безпекові питання, які впливають не лише на Британію, а й на міжнародну спільноту. Серед іншого обговорювали дефіцит зерна та ядерну безпеку. 

Читайте також: FT: Переговори між Росією і Україною були б моральною поразкою

У ЗМІ з посиланням на високопоставленого британського дипломата, який брав участь в одній з таких зустрічей, додали, що водночас Велика Британія не веде активних мирних переговорів щодо закінчення війни, розпочатої Росією проти України.

«Ми підтримуємо контакт і вважаємо вкрай важливим підтримувати відкритий діалог під час війни в Україні… Ми ні в якому разі не ділимо частини країни чи не укладаємо мирних угод від будь-кого, але життєво важливо тримати цю лінію контакту відкритою», – зазначив співрозмовник.

Речник Міністерства закордонних справ, Співдружності та розвитку (FCDO) повідомив i, що зустрічі з російськими офіційними особами справді відбулися, але лише тоді, коли вони вважалися «абсолютно необхідними». Він також відкинув будь-які твердження про те, що ці дискусії мали на меті домовитися про припинення конфлікту в Україні, вважаючи такі твердження «ані достовірними, ані точними».

Читайте також: Передумовою переговорів про припинення вогню в Україні є виведення з її території російських військ – Шольц

Раніше повідомлялося, що група колишніх високопоставлених чиновників США у сфері національної безпеки провела таємні переговори з представниками Росії, наближеними до Кремля, а також з головним дипломатом Росії, щоб закласти основу для потенційних переговорів про припинення війни в Україні.

30 вересня 2022 року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО, в якому констатована неможливість проведення переговорів з президентом Російської Федерації Владіміром Путіним. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ми ніколи не зможемо побачити Путіна та Зеленського за одним столом.