UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 7% зросли за рік споживчі ціни в єврозоні

Інфляція досягла рекордних показників за час існування єдиної європейської валюти.

У лютому споживчі ціни зросли на 5,9% порівняно з аналогічним періодом 2021 р., а березневе зростання склало 7,4%. Це рекордний показник від часу запровадження єдиної європейської валюти в 1999 році, повідомляє DW з посиланням на європейське статистичне відомство Eurostat.

Зростання вартості життя в єврозоні не припиняється з літа 2021 року, але останнім часом інфляція різко прискорилася через війну Росії в Україні та жорсткі актикоронавірусні обмеження в Китаї. У місячному вирахуванні споживчі ціни в єврозоні зросли у березні на 2,4%.

Далі поштовх до зростання вартості життя дав різкий стрибок цін на енергію, які зросли у річному обчисленні на 44,4%. Ціни на продовольство у березні підскочили у річному обчисленні на 5%. В результаті, середньострокові інфляційні очікування Європейського Центробанку були суттєво перевищені.

У ЄЦБ дедалі більше схиляються підвищення облікової ставки. Цілий ряд членів правління банку дали зрозуміти про можливість підвищення ставки вже у липні.

Ще 14 квітня прес-служба ЄЦБ повідомляла, що базова процентна ставка за основними операціями рефінансування залишається на історично низькому рівні – 0%. Рада керуючих ухвалила тоді рішення, що ключові процентні ставки ЄЦБ залишатимуться на нинішніх рівнях, поки інфляція не складе 2% і не буде стійкою в рамках наміченого горизонту прогнозів.

Читайте також: Перший в історії виступ України на сесії G20: Росія – це хвороба світової економіки, Україна - клітини імунітету

За прогнозом Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, війна Росії в Україні може призвести до 1,7 мільярда людей - більше ніж п'ята частина людства - у бідність і голод у таких масштабах, яких не було десятиліттями. Воюючі країни до початку російської агресії забезпечували третину світового виробництва пшениці та ячменю. Найбільше війна вдарила по економіках найменш розвинених країн.