UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помпео планує стати «новим Трампом» — The Guardian

Державний секретар США Майк Помпео розставив дипломатичні пастки для Джо Байдена.

Поки всі погляди прикуті до американського президента Дональда Трампа та його прихильників, які штурмували Капітолій, потенційний спадкоємець і наступник Трампа влаштовує заворушення сам. І мова йде зовсім не про Дональда Трампа-молодшого, не про республіканця Теда Круза і навіть не про віце-президента США Майка Пенса. Державний секретар Майк Помпео зосереджується не на інавгурації нового американського лідера Джо Байдена, а на тому, як перемогти Байдена чи будь-якого іншого демократа на виборах у 2024 році, пише британська газета The Guardian.

Майк Помпео готовий грати в політичні ігри і дивлячись вперед, він прагне перемогти. Помпео не гаяв час, відколи Трамп програв вибори. Держсекретар встановлював «дипломатичні пастки» для Джо Байдена в зонах глобальних конфліктів. Частково Помпео прагне закріпити власну «спадщину», а частково його дії стосуються і Байдена. Можна припустити, що держсекретар планує завоювати Білий дім у майбутньому.

Помпео змінив усталену політику і намагався пропагувати власну позицію через інтереси Дональда Трампа. Можливо, Помпео планує стати «новим Дональдом Трампом» у політиці, однак, більш поміркованим.

Це потенційно робить Майка Помпео більш небезпечним для президентства Байдена, ніж Трамп. Він продемонстрував свою політичну кмітливість, фактично залишившись осторонь скандалу з імпічментом Трампа. Натомість Помпео зайнятий встановленням майбутнього порядку денного.

Виступаючи у Вашингтоні минулого вівторка, він заявив, не маючи нових доказів, що "Аль-Каїда має нову базу: це Ісламська Республіка Іран".

Помпео не зациклюється на фактах. Він віддає перевагу твердженням та гаслам. Таким чином, він вважає, що "Іран та Аль-Каїда є партнерами в тероризмі. Ця вісь представляє серйозну загрозу безпеці Америки. Але ми довгий час ігнорували цей зв’язок".

Це стало своєрідним повідомленням для Байдена, закликом для нового президента вести «війну» з Іраном, інакше Байдена звинуватять у м’якому ставленні до терористів.

Такий «войовничий настрій» може знайти багато прихильників серед правих. До того ж, зараз такі виборці шукають менш токсичного республіканського лідера.

Помпео також самовільно повернув Кубу до списку спонсорів терористів. Куба звинуватила його в "політичному опортунізмі", що стало спробою перешкодити стабілізації відносин між сторонами під час президентства Байдена.

Держсекретар полюбляє критикувати Китай. Нещодавно він загострив відносини з Пекіном, зміцнивши дипломатичні контакти з островом Тайвань. Десятиліття «східноазіатського дипломатичного балансування» фактично зникло.

Цей дипломатичний збій не буде фатальним для Байдена, але в поєднанні з минулими політичними промахами він може ускладнити подальшу політику, спрямовану на стабілізацію міжнародного порядку денного.

Дійсно, спадщина Помпео-Трампа є досить суперечливою: вони не змогли досягти роззброєння Північної Кореї, зруйнували ядерну угоду з Іраном, вийшли з Паризької кліматичної угоди, втратили багатьох демократичних союзників, дестабілізували ООН. У цьому сенсі Байдену просто потрібно діяти правильно.

Попри сприяння укладанню мирних угод між державами Перської затоки з Ізраїлем, адміністрація Трампа залишає ситуацію на Близькому Сході у досить нестабільному стані.

Помпео фактично закладає основи для 2024 року. Держсекретар активно використовував свою позицію, виголошуючи потрібні промови та проводячи необхідну дипломатичну політику. Зараз світ та Америка з нетерпінням чекають на завершення хаотичної епохи президенства Дональда Трампа, однак, схоже, що Майк Помпео планує стати «новим Трампом», і це досить тривожна перспектива, резюмує видання.

Читайте також: WP: Прихильники Трампа хотіли зірвати інавгурацію Байдена, проте це дізналося ФБР

Інавгурація Джо Байдена запланована на 20 січня. Кількість відвідувачів церемонії буде обмежена через пандемію коронавірусу. Нашу країну представлятиме посол України в США. Відвідати інавгурацію планують Барак Обама, Білл Клінтон і Джордж Буш-молодший.

Дональд Трамп всупереч традиції не збирається брати участь в церемонії передачі влади і залишить Білий дім до початку процедури. Докладніше про те, що Трамп залишає в спадок Байдену, читайте в матеріалі Олега Шамшура «Пейзаж після битви» у ZN.UA.