UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща закрила своє небо для літаків Білорусі

Як один з елементів санкцій

Польський уряд закрив повітряний простір для перевізників з Білорусі. Про це заявив прес-секретар польського уряду Петро Мюллер, повідомляє « Європейська правда ».

"Рада міністрів прийняла заборону на вхід до польського повітряного простору літаків, якими користуються перевізники з Білорусі. Це елемент реалізації санкцій, яких прем'єр-міністр вимагав під час Європейської ради", - заявив він.

24 травня керівники держав і урядів Євросоюзу ухвалили політичне рішення про посилення тиску на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. У тому числі Рада ЄС повинна прийняти юридичну заборону для авіакомпаній з Білорусі використовувати повітряний простір ЄС - як транзитом, так і для рейсів в аеропорти ЄС.

Рішення повинна формально затвердити Рада ЄС, однак деякі країни вже почали закривати свій повітряний простір для білоруських перевізників.

23 травня в аеропорту Мінська примусово посадили літак Ryanair рейсу Афіни - Вільнюс під приводом анонімного повідомлення про мінування. Для перехоплення лайнера, який знаходився в двох хвилинах літа від Вільнюса, в небо підняли винищувач ВПС Білорусі.

На борту авіалайнера знаходився засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Журналіста і його дівчину Софію Сапегу затримали. Протасевичу інкримінують «екстремістську» статтю 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

Великобританія закрила свої аеропорти для літаків «Белавіа», рекомендувала британським компаніям не відправляти борти через повітряний простір Білорусі, а також готує нові санкції проти режиму Лукашенка. Аналогічні заходи вже прийняла Литва і затвердив Саміт ЄС. З 26 травня закрито авіасполучення між Україною і Білоруссю.

Детальніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича, яким може бути покарання Європи для диктатора, що загрався, і що слід робити Україні в ситуації, що склалася, читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів» в ZN.UA.