UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща виступила на захист Угорщини, яка може втратити гроші ЄС через корупцію

Прем’єр Моравецький назвав рішення Єврокомісії незаконним.

Польща заявила, що стане на бік Угорщини у питанні щодо скорочення виплат за рішенням Європейської комісії, яке було прийнято напередодні. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Польща буде рішуче протидіяти будь-яким діям європейських інституцій, які мають намір незаконно позбавити будь-яку країну-члена фінансування, у цьому випадку зокрема Угорщину», – цитує Моравєцкого PAP.

За його словами, уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана уже підготував план компромісного рішення для узгоджегння з Єврокомісією спірних питань.

Моравецький додав, що останніми днями цей план представив уряд Угорщини, і прем'єр-міністр Орбан висловив надію, що це покладе край суперечці з Єврокомісією.

Читайте також: Більше не демократія: Угорщину визнали гібридним режимом виборчої автократії

Напередодні Європейська комісія запропонувала Раді ЄС запустити механізм «гроші для верховенства права» щодо Угорщини. Позитивне рішення щодо цього питання означатиме  призупинення виплати близько 7,5 мільярдів євро для Будапешта через корупцію. Як заявили в Єврокомісії, «рішення прийнято для забезпечення захисту бюджету ЄС».

Зараз Рада має один місяць, щоб кваліфікованою більшістю прийняти рішення про прийняття таких заходів. У виняткових випадках цей термін може бути продовжено максимум на два місяці. Це вперше в історії ЄС застосовано механізм захисту бюджету громади від корупції.

Кілька місяців тому Брюссель визнав, що в Угорщині порушується верховенство права. Крім того, часто проявляються випадки корупції, а використання коштів ЄС погано контролюється. Угорський уряд отримав лист із закликом вжити коригувальні заходи цієї весни.