UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща вимагатиме судового переслідування за військові злочини в Україні

Голова МЗС Польщі закликав РФ припинити бойові дії в Україні.

Голова МЗС Польщі Збігнєв Рау, він же голова ОБСЄ, закликав Росію припинити бойові дії та тероризувати населення.

"Стрільба по житлових кварталах, атомних електростанціях або цивільних автомобілях є військовим злочином за міжнародним правом і не підлягає виняткам у законі. Це буде рішуче переслідуватися", - сказав Збігнєв Рау, передає "Польське радіо".

Збігнєв Рау зустрівся у Жешуві з головою американської дипломатії Ентоні Блінкеном. Міністр закордонних справ заявив, що Польща ніколи не визнає жодних можливих територіальних змін, які Росія може зробити в Україні.

У п'ятницю і генсек НАТО і Хьюман Райтс Вотч заявили, що Росія застосувала касетні ракети, заборонені міжнародними договорами. Росія також обстрілює житлові квартали зі звичайної зброї, що також може бути воєнним злочином.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який приїхав до Жешува з коротким візитом, заявив, що Польща вже надала біженцям з України величезну підтримку. Він також оголосив про американську допомогу.

Читайте також: Путін готує "запас" російської армії до бойових дій — документ

Адміністрація президента Байдена запросила у Конгресу гуманітарну допомогу у розмірі 2,75 мільярда доларів. Це будуть кошти як для допомоги людям у самій Україні, так і для підтримки біженців, зокрема у Польщі, - додав він.

Очільник американської дипломатії також повідомив, що за останні тижні США подвоїли чисельність своїх солдатів у Польщі. Нині їх понад 10 тисяч.

Раніше повідомлялося, що Генпрокуратура Польщі відкрила справу проти РФ за військовий напад на Україну. Також в Україну вирушили експерти Міжнародного кримінального суду (МКС) для розслідування військових злочинів РФ.