UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща відреагувала на «одкровення» Лукашенка щодо отруєння Навального

Допомога Росії у збереженні влади дорого коштує диктаторові.

У Польщі заперечують факт телефонної розмови між Варшавою і Берліном, під час якої обговорювалося отруєння російського опозиціонера Алєксєя Навального.

Першим про переговори представників двох держав заявив нелегітимний президент Білорусі Алєксандр Лукашенко. Він стверджував, що Навальний не був отруєний, і саме фальсифікація результатів аналізів була темою розмови.

Запис розмови Лукашенко нібито «отримав від радіоелектронної розвідки» Білорусі, але низка фактів, зокрема примітивний діалог сторін, змушує сумніватись в її правдивості.

«Ми спростовуємо білоруські повідомлення про нібито телефонну розмову за лінією Варшава-Берлін, в якій влада двох країн нібито визнала, що Алєксєй Навальний не був отруєний», - йдеться у відповіді МЗС Польщі на запит російської агенції «ТАСС».

Польща не має сумнівів у висновках лабораторії Бундесверу щодо того, що опозиціонера отруїли фосфорорганічною сполукою з групи «Новічок». І висловлює велику стурбованість у зв'язку з цією інформацією.

«Ми приймаємо заяву канцлерки Ангели Меркель і уряду Німеччини про те, що Алєксєй Навальний був отруєний бойовою отруйною речовиною з групи так званих «Новічков», - додали у зовнішньополітичному відомстві.

Варшава назвала замах на Навального «ганебним вчинком» і засудило його. «Ми вважаємо, що винні в замаху на вбивство Олексія Навального мають бути притягнуті до відповідальності», - констатувало відомство.

Читайте також: Глава МЗС Британії про отруєння Навального: «Це чистий бандитизм»

2 вересня уряд Німеччини заявив, що російського опозиціонера Алєксєя Навального отруїли нервовопаралітичною речовиною «Новічок». Канцлерка Ангела Меркель констатувала: Навальний став жертвою злочину, і Кремль має відповісти за це.

20 серпня Навального ушпиталили до Омської клініки після екстреної посадки літака, на якому він повертався до Москви з Томська. Російські лікарі практично відразу відкинули версію отруєння, заявивши, що причиною коми політика стало «порушення обміну речовин».

Колеги і родичі Навального вимагали його відправки у Німеччину, але медики не давали дозволу, посилаючись на «нетранспортабельний стан» пацієнта. 22 серпня приватний літак ініціативи Cinema for Peace доставив Навального з Томська у Берлін.

Докладніше про отруєння Навального і тих, кому в Росії може бути вигідно його усунення, читайте в статті Олексія Їжака «Кремль грає чорними» в ZN.UA.