UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща почне "розморожувати" економіку з 19 квітня

Полякам дозволять гуляти в парках, однак про відпустки влітку доведеться забути.

У Польщі з 19 квітня почнуть поступово розморожувати економіку і знімати карантинні обмеження, введені у зв'язку з епідемією коронавірусу. Зокрема, будуть послаблюватися обмеження по роботі магазинів, а також щодо відвідування парків і лісів. Про це повідомили міністр охорони здоров'я Польщі Лукаш Шумовський і представник уряду Петро Мюллер.

"З 19 квітня будемо потроху розморожувати економіку. Думаю, це гарна новина в світлі даних про ціну цієї ізоляції", - заявив Шумовський в ефірі радіо RMF24.

При цьому глава МОЗ Польщі попередив, що полякам слід забути про традиційні відпустки. Міністр зазначив, що боротьба з коронавірусом триватиме рік, і про те, що пандемія закінчиться влітку, говорити рано.

"Я не думаю, що червень і липень покладуть кінець епідемії. На жаль, ми будемо боротися з нею протягом усього року", - сказав Шумовський.

У свою чергу спікер польського уряду Петро Мюллер в ефірі Польського радіо зазначив, що рішення щодо послаблення обмежень в економіці прийматимуться 15-16 квітня з урахуванням кількості заражених COVID-19 у Польщі під час Великодніх свят.

Мюллер зазначив, що уряд розглядає можливість ослаблення обмежень щодо відвідування магазинів. Він зазначив, що вони збережуться, але будуть мати дещо інший вигляд. Крім того, влада розглядає можливість поновлення дозволів на прогулянки по лісах і парках.

Минулого тижня глава польського уряду Матеуш Моравецький повідомив, що після Великодніх свят буде представлений план "нових економічних реалій", оскільки до стану перед кризою країна може повертатися навіть протягом декількох років.

Сенат Польщі прийняв так званий "Антикризовий щит" - законопроект, який направляє 212 млрд злотих, тобто понад 45 млрд євро, на підтримку економіки країни. Сенат Польщі вніс 104 поправки в закон, скасувавши, зокрема, зміни, які пропонувалися Сеймом у виборчому кодексі, але залишаючи положення, якими на час епідемії та 30 днів після неї тривають дозвільні документи на перебування і роботу іноземців, в тому числі і українців.

Раніше ZN.UA писало про те, коли попередньо може закінчитися карантин в різних країнах.

Як повідомлялося, в Україні МОЗ прогнозувало пік захворюваності 14-15 квітня, однакло його не сталося. Тепер влада чекає піку після Великодніх свят, а рішення про послаблення карантину будуть прийматися після 24 квітня. Вже в травні українці почнуть поступово виходити на роботу.

Про економічні наслідки коронавірусу для України і українців читайте в статті Юлії Самаєвої "День песця". Чим загрожує карантин українському бізнесу, читайте в матеріалі Сергія Следзя і Вадима Башти "COVID-19: постраждають всі".