UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політики обіцяють врятувати світову економіку "чого б це не коштувало" - The Economist

Європейські політики намагаються заспокоїти фінансові ринки

Коли інвестори побоювалися за виживання євро, 26 липня 2012 року, Маріо Драгі, президент Європейського центрального банку (ЄЦБ), пообіцяв зробити "Все, що необхідно", щоб зберегти єдину валюту. "І повірте мені", - сказав він, - "цього буде достатньо". І в цілому так і сталося. Після слів пана Драгі, було оголошення про те, що ЄЦБ купить необмежений обсяг суверенного боргу проблемних держав єврозони, що заспокоїло фінансові ринки. Це була страховка, яку вимагали інвестори для купівлі державних облігацій Іспанії та Італії, повідомляє The Economist

Пандемія covid-19 повернула в моду три чарівних слова. В середині березня 2020-го вони згадувалися в пресі так само часто, як і в 2012 році, оскільки політики та офіційні особи в усьому світі прагнули стримати руйнівні наслідки від нового коронавіруса. 17 березня лідери країн G7 пообіцяли зробити "все можливе", щоб домогтися сильного зростання. Коли 23 березня Федеральна Резервна Система США взяла на себе зобов'язання купувати необмежені суми державного і корпоративного боргу, це було відзначено, як власний момент обіцянки США зробити "все, що треба" для порятунку економіки. Через кілька днів лідери країн G20 також пообіцяли "докласти всіх зусиль" для захисту життя і засобів до існування. Ріші Сунак, глава британського казначейства, також використовував заповітну фразу, як і політики в Іспанії та Італії.

Чи будуть нові заходи настільки ж успішними, як зусилля пана Драгі у 2012? Зіткнувшись з невпевненістю в єдиній валюті, він зміг заспокоїти ринки одними словами, і в дійсності ЄЦБ ще не довелося проводити "прямі грошові операції", які були обіцяні в 2012 році. Однак, на цей раз політики стикаються з більш жорсткими завданнями. Вони повинні боротися з відчутними наслідками пандемії, яка в повній мірі ще не відобразилася, ні на здоров'ї, ні на доходах людей. Різні пакети стимулів в даний час стабілізували фондові ринки. Але втручання р-на Сунака, наприклад, не зробило перетворюючого ефекту на британський фондовий ринок, якого пану Драгі вдалося досягти в свій час. Єдине, що можна з упевненістю сказати, це те, що ще занадто рано судити, наскільки успішними були висловлювання політичних лідерів.

Раніше, Макрон заявив, що Шенгенська зона може розвалитися через коронавірус. За словами президента Франції, на карту поставлено виживання європейського проекту.

Європейський центробанк оголосив про масштабну програму скупки приватних і державних активів на 750 мільярдів євро. Про те, чи готова фінансова система України до тривалого спаду світової економіки, читайте в статті Олени Коробкової "Без паніки: фінансова система України готова до будь-яких сценаріїв".