UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подарунок Мадуро Путіну: Венесуела передала Москві двох колумбійців, які воювали за Україну — Politico

Зараз двоє громадян Колумбії перебувають у в'язниці в Москві.

Федеральна служба безпеки Росії в п'ятницю, 30 серпня, заявила, що затримала двох громадян Колумбії за участь у бойових діях на боці України, повідомляє Politico.

Читайте також: Верховний суд Венесуели визнав перемогу Мадуро на виборах

Колумбійські ЗМІ написали, що двох чоловіків, Александра Анте та Хосе Арон Медіна, в липні під час пересадки в Каракасі затримали венесуельські правоохоронці, коли ті прямували додому. Потім їх екстрадували до Росії.

Екстрадиція й арешт, ймовірно, покликані налякати інших іноземців, які можуть розглянути можливість приєднання до сил України, а також підкреслити союз РФ із такими країнами, як Венесуела Ніколаса Мадуро.

У середу, 28 серпня, московський суд помістив чоловіків під варту в СІЗО Лефортово на час розслідування справи про найманство, за що в Росії передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. 

Видання зазначає, що це, ймовірно, перший відомий випадок екстрадиції до РФ громадян іноземних держав, які воювали за Україну.

Росія, тим часом, сама активно вербує найманців за кордоном для участі у війні проти України, в тому числі на Кубі та в Індії, обіцяючи захмарні зарплати й швидке отримання російського громадянства. Влада РФ також підтримує тісні зв'язки з такими російськими групами найманців, як “Вагнер”, які, окрім війни проти України, активні в Африці.

Читайте також: Вибори у Венесуелі: Бразилія та Колумбія закликали Мадуро оприлюднити результати голосування 

Мадуро, який перебуває при владі у Венесуелі з 2013 року, намагається залишитися на посаді президента на новий термін. Він стверджує, що переміг на президентських виборах, але відмовляється оприлюднити результати голосування. Опозиція звинуватила Мадуро в спробі вкрасти голоси виборців, стверджуючи, що перемогу здобув її кандидат.

Низка країн не визнали перемогу Мадуро, закликавши його опублікувати детальні результати голосування. Водночас, із перемогою багаторічного венесуельського лідера привітали Росія й Китай. 

Детальніше про ситуацію у Венесуелі розповідав Володимир Кравченко в статті “Венесуельська карта Путіна”.