UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подальша мобілізація ще більше погіршить умови підготовки російських резервів — ISW

В Росії продовжується прихована мобілізація, але вона навряд чи додасть якості окупаційним військам.

Незважаючи на оголошення про припинення часткової мобілізації в РФ, російські блогери та користувачі соцмереж неодноразово повідомляли протилежне. Приховане навчання резервістів та добровольців триває навіть попри осінній призов до армії РФ, а нова хвиля офіційно оголошеної мобілізації, ймовірно, почнеться вже протягом наступного місяця. Це ще більше погіршить умови підготовки російських солдатів в умовах перенавантаженості бюрократичних та адміністративних ресурсів, а також проблем із забезпеченням армії. Такої думки дотримуються експерти Інституту дослідження війни (ISW).

Аналітики зазначають, що російські офіційні особи готуються до подальших зусиль з прихованої мобілізації, навіть коли триває осінній призов, що, ймовірно, ще більше переповнить і без того перевантажений російський апарат формування збройних сил таким чином, що це зашкодить розвитку мобілізованих військовослужбовців. Вони посилаються на інформацію, яку активно поширювали російські Telegram-канали 18 листопада. Тоді в мережі розповсюджувалося зображення повістки про призов, яку отримав житель Санкт-Петербурга з наказом з’явитися до військкомату в січні 2023 року.

Інформацію також тиражували деякі російські ЗМІ, які стверджують, що державні структури та підприємства продовжують готувати своїх працівників до мобілізації, відправляючи їх на різноманітні навчальні програми та курси, пов’язані з військовою підготовкою. В ISW підкреслюють, що продовження таємних мобілізаційних зусиль і потенційна підготовка до нової мобілізаційної хвилі вкупі з поточним осіннім циклом призову створять для РФ додаткові проблеми.

“Це, ймовірно, призведе до ще нижчої якості навчання як мобілізованих новобранців, так і військовозобов’язаних, оскільки вони отримають недостатній рівень підготовки. Чергова хвиля мобілізації в найближчі місяці лише погіршить ситуацію та, ймовірно, погіршить загальну якість російських військ, які будуть спрямовані на передову в Україні”, — сказано у звіті Інституту дослідження війни.

Читайте також: Росіяни вербують до ПВК “Вагнера” працівників заводів і примусово відправляють на війну медиків на Луганщині — Генштаб

Раніше стало відомо, що в оточенні Путіна росте невдоволення перебігом “спецоперації”, але так звана еліта РФ не ризикує висловлювати свої думки вголос.