UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС обіцяє 400 млн євро допомоги Палестинській національній адміністрації, побоюючись її розпаду — Reuters

Фінанси ПНА роками перебувають у жахливому стані.

Європейська комісія заявила cьогодні, 19 липня, що надасть Палестинській національній адміністрації (ПНА) 400 мільйонів євро в якості екстреної фінансової підтримки в найближчі два місяці на тлі побоювань всередині ЄС, що ПНА може розвалитися. Гроші будуть виділені у вигляді грантів і кредитів трьома платежами в період з липня по вересень, за умови прогресу в реалізації програми реформ ПНА, повідомляє Reuters.

Раніше Європейська комісія підписала з Палестинською національною адміністрацією лист про наміри, в якому виклала стратегію вирішення її бюджетно-фінансової ситуації.

"Разом ми закладаємо основу для економічної та політичної стабільності на Західному березі", — заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Фінанси ПНА роками перебувають у жахливому стані, оскільки держави-донори скоротили фінансування, яке колись покривало майже третину її річного бюджету в 6 мільярдів доларів, вимагаючи реформ для подолання корупції та марнотратства.

Палестинський уряд привітав це фінансування, назвавши його "важливим кроком, спрямованим на полегшення важкої фінансово-економічної кризи, яку переживає наш народ і яка посилилася після ізраїльської агресії в Газі".

Читайте також: США ветують заявку Палестини на повноправне членство в ООН

18 липня ізраїльський парламент ухвалив резолюцію, яка заперечує створення палестинської держави. Резолюція була прийнята переважною більшістю голосів. Близько три чверті країн-членів Організації Об'єднаних Націй висловили свою підтримку або визнали державність Палестини — у травні до цієї групи приєдналися Іспанія, Норвегія та Ірландія.