UA / RU
Підтримати ZN.ua

Північна Македонія висилає російського дипломата

Причини висилки не повідомили.

МЗС Північної Македонії оголосило про висилку з країни російського дипломата, повідомляє Інформаційний портал MKD.

"Міністерство закордонних справ оголосило, що відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини вирішено оголосити дипломата в посольстві Російської Федерації персоною нон грата в республіці Північна Македонія", - йдеться в повідомленні.

14 травня до МЗС Північної Македонії викликали російського посла, де йому передали відповідну ноту. Російський дипломат має покинути територію Північної Македонії протягом семи днів. При причини не повідомляються.

Читайте також: Росія визнала США і Чехію "недружніми країнами"

22 квітня Чеський Сенат визнав вибухи в Врбетіце в 2014 році актом державного тероризму проти країни-члена Європейського Союзу. Відповідальність за вибухи парламентарі поклали на Росію і її спецслужби.

Розслідування обставин вибухів на військових складах чеські правоохоронці завершили 17 квітня. Тоді ж було оголошено про висилку 18 російських дипломатів.

Росія у відповідь видворила з країни і оголосила «персонами нон грата» 20 співробітників чеського посольства.

Чеський уряд пішов на цей крок після оприлюднення інформації про причетність російського ГРУ до вибуху складу боєприпасів у місті Врбетіце в жовтні 2014 року. Під час вибуху загинули двоэ громадян Чехії.

Розслідування вибуху у Врбетіце тривало 6,5 років. Склади використовувала комерційна компанія Imex Group. Вона планувала продати партію зброї болгарській фірмі Emco, з Болгарії воно мало відправитися в Україну.

Слідство встановили, що росіяни «Олександр Петров» і «Руслан Боширов» не лише підірвали склади, а й намагалися отруїти власника компанії Emco Еміліана Гебрева. Пізніше вони ж отруїли російського перебіжчика Сергія Скрипаля та його дочку в британському Солсбері. Чеська поліція оголосила «Петрова» і «Боширова» в розшук. За даними проекту Bellingcat, "Боширов" - це полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга, а "Петров" - військовий медик ГРУ Олександр Мішкін.

Дії Чехії підтримали Велика Британія і Україна. Росія у відповідь оголосила «персонами нон грата» 20 співробітників чеського посольства в Москві.

Детальніше - в статті Тетяни Левонюк «Як посварилися чеський лев і російський ведмідь» для читачів ZN.UA.