UA / RU
Підтримати ZN.ua

Північна Корея передала Росії понад 1000 контейнерів з військовою допомогою – Білий дім

Стало також відомо, яку підтримку хоче отримати Пхеньян від Москви.

КНДР протягом останніх тижнів відправила в РФ понад 1000 контейнерів з військовим обладнанням і боєприпасами, повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Його слова передала кореспондентка “Голосу Америки” в Білому домі Петсі Відакусвара в соцмережі X (Twitter).

За її даними, Сполучені Штати Америки мають інформацію, що цю зброю Північна Корея надала державі-агресору для використання у війні проти України.

Схоже повідомлення в X опублікувала кореспондентка Nikkei у Вашингтоні Лу Накамура. За її даними, Кірбі також сказав, що Пхеньян хоче отримати від Москви винищувачі, ракети ППО, броньовану техніку та інші засоби. Ймовірно, в обмін на допомогу.

Інформацію про понад 1000 контейнерів військової підтримки підтвердила й українська служба “Голосу Америки” в Telegram. Агентство Reuters підтвердило дані щодо згаданого вище переліку озброєнь, які хоче отримати КНДР в обмін на свої поставки.

Читайте також: Чим для нас небезпечний Кім Чен Ин у гостях у Путіна

У новині Reuters не уточнюються обсяги, проте повідомляється з посиланням на Білий дім, що Північна Корея передала окупантам партію зброї між 7 вересня і 1 жовтня. Як зазначається, представники адміністрації президента США продемонстрували серію супутникових знімків, які нібито показують відвантаження товарів зі складу боєприпасів у КНДР на корабель під російським прапором та доставку вантажу залізницею на склад поблизу кордону Росії з Україною.

"Ми засуджуємо КНДР за надання Росії цього військового обладнання, яке буде використовуватися для атак на українські міста, вбивства цивільних українців і продовження незаконної війни Росії", – заявив Кірбі, висловивши занепокоєння щодо поглиблення співпраці Пхеньяна та Москви.

На його думку, подібні поставки підривають регіональну стабільність і глобальний режим нерозповсюдження.

Читайте також: Мільйони боєприпасів для Москви від КНДР: як неточна зброя змінить хід війни – Reuters

Минулого тижня супутникові знімки показали значний сплеск залізничного руху вздовж кордону між Північною Кореєю і Росією на тлі занепокоєння з приводу можливих поставок зброї після зустрічі лідерів країн Кім Чен Ина та Владіміра Путіна. За даними CBS News, КНДР почала відправляти артилерію для російської армії.