UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після доносу однокурсників у Росії звинувачують у тероризмі студентку

Навесні Кривцова розклеїла антивоєнні плакати на міській площі і була оштрафована на 450 доларів за публічну «дискредитацію російських збройних сил». А тепер вона може сісти на 10 років за критичні  коментарі і сторіс. 

Незабаром після вибуху на Кримському мосту в жовтні 19-річна російська студентка Олеся Кривцова опублікувала в Instagram історію, в якій критикувала війну Росії проти України. Її однокурсники з Північного федерального університету в Архангельську на півночі зробили скріншот цього сторіс, а також антивоєнних коментарів Кривцової в Telegram, і повідомили про неї владі, пише The Washington Post.

Читайте також: У російському містечку стріт-арт пенсіонера засуджує війну проти України

Через три місяці російські офіційні особи визнали це достатнім, щоб додати Кривцову до списку терористів і екстремістів, нарівні з Ісламською державою, Аль-Каїдою та Талібаном, і звинуватити її в дискредитації російської армії відповідно до законів, прийнятих у березні минулого року для придушення публічної критики війни.

Читайте також: Талібан закриває університети для жінок

Випадок Кривцової, студентки, яка живе у провінційному місті поблизу Полярного кола, ілюструє глибину нетерпимості до інакомислення у Росії під час війни, яка спрямована не лише на організовані політичні опозиційні рухи, а й проти населення, пише авторка статті Марія Ілюшина.

Читайте також: У кількох містах РФ організували стихійні меморіали на пам’ять про жертв удару по Дніпру – росЗМІ

РосTV перетворило цю справу на акт пропаганди

Державне телебачення перетворило цю справу на пропаганду. На телеканалі «Росія 24» вийшов сюжет ток-шоу, присвячений Кривцовій, у якому місцевий голова Компартії РФ Олександр Новіков двічі назвав її «ідіоткою» і запропонував відправити на Донбас, щоб вона «поглянула в очі солдатів” і закликав відвідати могили загиблих окупантів.

Очікується, що судовий процес над нею буде показовим, спрямованим на наведення страху на тих, хто не підтримує вторгнення.

Кривцову затримували двічі, перший раз наприкінці грудня, коли група офіцерів загрюкала в двері квартири, в якій вона жила з чоловіком.

«Того ранку ми розмовляли по телефону. … Я почув ці жахливі крики — «Обличчям вниз!» — і все. З цього дня для нас почалося нове життя», – згадувала в інтерв’ю її мама Наталя Кривцова.

Один із офіцерів тримав у руках масивну кувалду, і Олеся злякалася, що він вдарить нею її чоловіка, розповіла її мати. Пізніше, по дорозі на вокзал, офіцер сказав Олесі, що молоток був «привітом від Вагнера».

Читайте також: Група Вагнера заробляє в ЦАР мільярд доларів для фінансування війни Росії в Україні — POLITICO

Кувалда стала моторошним символом «Вагнера» після того, як пов’язаний з угрупованням Telegram-канал оприлюднив відео страти Євгена Нужина, 55-річного засудженого за вбивство, якого звільнили з в’язниці, щоб воювати в Україні. Нужин був убитий кувалдою.

10 років тюрми за критику війни в Інтернеті

Навесні Кривцова розклеїла антивоєнні плакати на міській площі і була оштрафована на 450 доларів за публічну «дискредитацію російських збройних сил».

Наразі вона перебуває під домашнім арештом і очікує суду за звинуваченнями, які можуть призвести до 10 років позбавлення волі за коментарі студентки в Інтернеті з критикою війни.