UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після Brexit Британії доведеться відновлювати довіру Європи — FT

Для багатьох однією з відчутних переваг членства в ЄС були механізми, що сприяли порозумінню та співпраці.

Після чотирьох років суперечок та пристрасних дебатів Велика Британія все-таки вийшла з ЄС, Brexit завершився. Але Британія не покинула Європу, адже країна не тільки "геологічно" прив'язана до континенту, зв’язок між Британією та ЄС досить потужний і в культурному аспекті, пише Financial Times.

У новому році було б глибокою помилкою для британських урядових міністрів продовжувати свій дещо «зверхній тон» поведінки. Навпаки, після завершення Brexit британці повинні розпочати процес відновлення дружби та поваги, які були втрачені.

Ла-Манш між Францією та Англією не так сильно відділяє країни одна від одної. Однак, останнім часом ЄС та Британія почуваються занадто віддаленими.

Багато представників бізнесу турбуються не лише про умови торговельної угоди: з ними можна змиритися. Більшою проблемою може стати втрата довіри між сторонами. Європейські союзники були вражені віддаленістю Британії протягом останніх чотирьох років. Це допомогло Брюсселю розглядати Brexit як суто британську проблему.

Напруженість між Великою Британією та ЄС не є новиною. Однак, останнім часом ситуація ще більше загострилася. У багатьох європейських столицях існує відчуття, що Британія вирішила стати «відчуженою».

Однак попри намір вийти  з ЄС, Велика Британія повністю європейська у своєму прагненні боротися зі зміною клімату, ісламістським екстремізмом, агресивною політикою Росії та Китаю. Коли світ переходить у нову еру конкуренції великих держав, Британія може проектувати свою м’яку силу та ліберально-демократичні цінності лише у партнерстві з іншими країнами-однодумцями.

Для багатьох людей однією з відчутних переваг членства в ЄС були механізми, що сприяли порозумінню та співпраці. У своєму прагненні повернутися до решти світу, британський уряд не повинен втрачати можливості поглиблення зв'язків із країнами, які, зрештою, знаходяться поблизу.

У британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона є шанс це зробити і змінити «тон», коли Велика Британія стане головою G7 наступного року і прийме кліматичний саміт ООН у листопаді. Демократичний світ хоче бачити Британію відкритою до співпраці, резюмує видання.

Читайте також: Brexit: Британія остаточно вийшла зі складу ЄС

У грудні ЄС і Британія погодили умови торговельної угоди. До 28 лютого воно застосовуватиметься в тимчасовому режимі. До кінця перехідного режиму угоду має схвалити Європарламент.

ZN.UA розібралося з умовами угоди і з тим, що буде з безвізовим режимом і умовами роботи в ЄС і Британіїпісля Brexit.

Як відіб'ється Brexit на житті громадян Сполученого Королівства, читайте в матеріалі Олексія Коваля "Британці готуються до гіршого".