UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підтримка Китаєм Росії є "довгостроковою загрозою" для європейської безпеки — країни G7

Лідери G7 закликають до жорсткішої позиції щодо Китаю.

Лідери G7 вважають, що підтримка Китаєм оборонно-промислового комплексу Росії становить "довгострокову загрозу" європейській безпеці, оскільки група прагне посилити свою позицію щодо економічної політики Пекіна, яка, на їхню думку, розбалансовує світову торгівлю.

США вже давно наполягають на тому, щоб їхні європейські партнери по G7 — ЄС, Франція, Німеччина та Італія, а також Велика Британія — стали ближче до їхнього більш жорсткого підходу до Китаю, стверджуючи, що роль цієї країни в підтримці режиму Владіміра Путіна, який веде війну проти України, означає, що Пекін вирішив стати на бік Росії проти Заходу, повідомляє Financial Times.

Лідери G7 обговорюватимуть питання Китаю сьогодні 14 червня, в другий і останній день саміту групи в Апулії, на півдні Італії. Переговори відбуваються через кілька днів після того, як ЄС оголосив про нові тарифи для китайських виробників електромобілів, які, за його словами, отримують вигоду від несправедливих субсидій, і після того, як США запровадили нові санкції проти китайських компаній, що постачають Росії напівпровідники, які можуть допомогти її військовій машині.

Читайте також: G7 планує закликати Китай припинити підтримку Росії у війні проти України — Bloomberg

Високопоставлений представник адміністрації Байдена заявив журналістам сьогодні, що підтримка Китаєм "оборонно-промислової бази" Росії є "критичним питанням". І не лише через її вплив на Україну, а й тому, що вона допоможе Росії розвивати потенціал у таких сферах, як ракети й артилерія, що "становить довгострокову загрозу безпеці Європи й викликає занепокоєння у всіх членів G7".

Згідно з даними китайської митниці, двостороння торгівля між Китаєм і Росією минулого року становила 240 млрд доларів, що на 26% більше, ніж у 2022 році. Лідери G7 також обговорять шляхи протидії надлишковим промисловим потужностям Китаю, які, на думку європейських лідерів, будуть використані для того, щоб заполонити їхні ринки дешевими товарами, особливо в галузі нових "зелених" технологій.

Читайте також: США розглядають нові заходи проти китайських компаній, які підтримують оборонно-промисловий сектор РФ

"Але всередині G7 немає повної гармонії щодо того, як реагувати на це", — пише газета.

Раніше журнал Foreign Affairs повідомляв чому Заходу не вдається роз'єднати союз Китаю та Росії. Можливо, Москва і Пекін ніколи не підпишуть офіційного союзу, але розвиток їхніх стосунків найближчими роками матиме дедалі більший вплив на світ і кидатиме виклик Заходу. Щоб змиритися з таким розвитком подій, західним політикам слід відмовитися від думки, що вони можуть вбити клин між Пекіном і Москвою.