Увечері 15 квітня євреї почнуть святкувати Песах – свято, присвячене виходу з Єгипту. Святкування триває тиждень, цього року воно завершиться 23 квітня. Його прийнято проводити у веселій та радісній атмосфері.
Традиції святкування
Як вже говорилося, святкування триває тиждень. Особливе місце відводиться седеру – традиційній сімейній вечері, під час якої читають молитви та благословення. За нею йдуть п'ять буднів свята, в останній вихідний Песаха в синагозі проходить церемонія «поділу вод» на згадку про те, як під час виходу з Єгипту перед євреями розділилося море.
Євреї збираються на седер після заходу сонця 14 нісана. На вечерю також запрошують нужденних і тих, хто з якихось причин не може відзначити Песах зі своїми рідними.
Перед седером запалюють свічки, а їжу подають у спеціальній тарілці. Традиційні святкові страви: маца – прісний "хліб бідності", який їли євреї в Єгипті, марор – гірка зелень, символ гіркоти рабства, бейця – варені яйця, символ життя, харосет – терті яблука, змішані з фініками та горіхами, символ глини, з якої євреї робили цеглу в рабстві, зроа – смажений шматок баранини, який не їдять, – символ жертвопринесення в Єгипті, вино (для дітей – виноградний сік) – кожному учаснику належить випити по чотири келихи, а п'ятий залишають недоторканим для пророка Еліяха, підсолена вода - Символ сліз рабства.
На седер подають інші святкові страви: фарширована риба, тушкований батат, курка в медовому соусі.
Що не можна робити у Песах
У цей час заборонено їсти хамець – будь-які страви з борошна, приготовані шляхом бродіння чи закваски. Наприклад, заборонено хліб, пиво та інші спиртні напої. Хамець забороняється не тільки їсти протягом усього Песаха, але й тримати його у домі.
Цю заборону Тора пояснює тим, що за часів виходу з Єгипту євреї не могли чекати, поки підійде тісто, тому їли прісну мацу.
У домі необхідно зробити ретельне прибирання та ліквідувати усі заборонені продукти.
Першого і останнього дня Песаха забороняється працювати, а в інші дні працювати дозволено.