UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переворот у Нігері: президент пообіцяв зберегти демократію

Чинний президент сподівається, що демократія буде збережена за рахунок нігерійців, які виступають за свободу.

Президент Нігеру пообіцяв зберегти демократію після оголошення групи військових про його повалення, пише The Times.

«Результати, досягнуті важкою працею, будуть збережені. Усі нігерійці, які люблять демократію та свободу, подбають про це», — написав він у Х зранку в четвер.

Міністр закордонних справ Нігеру Хассумі Массуду заявив France24, що відбувся «переворот», проте «була залучена не вся армія». Він додав, що Базум здоровий і закликав усіх демократів і патріотів виступити проти повалення влади.

Голова Африканського союзу Мусса Факі Махамат повідомив, що мав із Базумом розмову в четвер і з президентом, за його словами, все гаразд.

Франція, яка має значну військову присутність у Нігері, своїй колишній колонії, засудила захоплення влади.

У середу в столиці Ніамей відбулися протести продемократичних демонстрантів, але у четвер з’явилися кадри прихильників перевороту, які підпалили штаб-квартиру правлячої партії в той час, як під будівлею парламенту зібрались сотні людей.

Читайте також: ​​Прігожин з'явився на полях російсько-африканського саміту в Санкт-Петербурзі

У середу ввечері лідер заколотників, полковник-майор Амаду Абдраман, зачитав заяву по телебаченню, в якій йшлося, що він із прибічниками, названими ним як «сили оборони та безпеки», вирішили покласти край чинному режиму, звинувативши президента Базума у погіршенні ситуації з безпекою та у «поганому економічному та соціальному управлінні.

Ентоні Блінкен, державний секретар США, під час телефонної розмови з Базумом у середу передав йому «непохитну підтримку Сполучених Штатів». Він також підкреслив, що міцне економічне та безпекове партнерство США з Нігером залежить від продовження демократичного правління та поваги до верховенства права та прав людини.

Антоніу Гутерріш, генеральний секретар ООН, також сказав, що мав розмову з президентом і запропонував повну підтримку ООН багатій на уран країні.

Російська група Вагнера, яка діє в Малі та сусідній Буркіна-Фасо, розглядатиме можливість втрутитися в Нігер, що відкриє для неї Сахару від Лівії до Нігерії — слабких держав, повних зброї.

Економічне співтовариство західноафриканських держав (ECOWAS), головний регіональний та економічний блок Західної Африки, заявило, що стурбоване спробою державного перевороту та закликало заколотників звільнити Базума. Африканський союз також засудив спробу державного перевороту і закликав причетних до неї війькових негайно повернутися до казарм.

Нігер, величезна бідна країна, яка займає значну частину території Сахари, має населення близько 27 мільйонів і має багату історію державних переворотів. 

У 2021 році, за два дні до інавгурації Базума, військові здійснили спробу скинути його попередника — 71-річного Махамаду Іссуфу.

Протягом останніх років Москва приділяла особливу увагу розвитку відносин з африканськими державами. Вона не лише розвивала контакти із партнерами на узбережжі Середземного моря, де традиційним її союзником є Алжир — один з найважливіших клієнтів російського ОПК. Росія посилювала свою присутність у Субсахарській частині континенту, в якій з часів розпаду СРСР мала обмежений вплив. Про Африку в геополітичних планах Кремля читайте у статті Миколи Замікули «Африканське сафарі Кремля».