UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перемога Путіна прирече на смерть наш спільний світ – Rzeczpospolita

Публіцист дорікає деяким західним лідерам, які "втомилися від України" та хочуть повернутися до торгівлі з РФ. 

Польський публіцист Єжи Сурдиковський у газеті Rzeczpospolita попередив, що це не війна Путіна з Україною, а зіткнення російського євразійства з Європою. Однак він звернув увагу на “втому Україною”: “втому волонтерів, котрі допомагають біженцям, втому людей доброї волі, котрі прийняли їх під своїм дахом, втому Росії, яка за декілька днів мала ввійти до Києва та встановити там уряд-сателіта, а тепер має кілометр за кілометром знищувати все, залишаючи за собою випалену землю, яка раніше була житницею Європи”. 

Сурдиковський пише, що втомився Захід, який спочатку так красиво та одностайно підтримував жертву агресії, а тепер на власній шкірі відчуває, що санкції дорого коштують. Публіцист наголошує, що український президент Володимир Зеленський при будь-якій зустрічі державних діячів, промовляючи до них з великого екрана, вимагаючи важкої зброї, їх найбільше дратує, бо не хоче віддавати Росії територію.

Польський публіцист докоряє деяким західним лідерам, мовляв, ритуальні жести на захист демократії та непорушності кордонів уже зроблені, зрештою, треба повертатися до старої торгівлі.

Провідні країни ЄС обачно утримуються від постачання зброї України, що пояснює ухильну політику Німеччини та Франції. 

“А тим часом по нещасному Донбасу суне вбивчий каток російської артилерії, а в серйозних тижневиках відставні генерали та цивільні експерти вказують, що у російського гіганта ще є недоторкані резерви, а Україна, позбавлена ​​їх, невдовзі має програти”, - пише Сурдиковський.

Він наголошує, що “це не війна Путіна з Україною, а зіткнення російського євразійства з Європою. Демократія чужа духу РФ, а також млява і недієва, бо в сучасному світі тільки деспотизм здатний на ефективні дії. Можливо, тоді вони зрозуміли б, що перемога Путіна прирече на смерть наш спільний світ”, - із сумом підкреслює Єжи Сурдиковський.

Читайте також: Німеччина втрачає вплив у ЄС поки Східна Європа відвертається від Росії – Politico

Раніше голова комісії у закордонних справах парламенту Естонії Марко Міхкельсон заявив, що президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц своїми дзвінками російському президенту Владіміру Путіну мимоволі прокладають шлях до нового насильства з боку Росії.