UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пентагон працює над прискоренням продажу зброї союзникам, щоб виграти конкуренцію у Китаю — WSJ

В США вкрай занепокоєні тим, що повільний процес постачання зброї союзникам може похитнути їхню впевненість у доцільності майбутньої співпраці.

Загострення відносин між Китаєм і Тайванем, а також повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусили США переглянути власну політику щодо постачання зброї союзникам. Пентагон працює над прискоренням продажу озброєнь за кордон, щоб виграти конкуренцію у КНР. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За інформацією джерела, процес перегляду політики продажу зброї з боку США розпочався в Пентагоні близько місяця тому і передбачає прискорення здійснення угод з іноземними союзниками, щоб краще конкурувати з Китаєм і поповнити арсенали дружніх країн, які надали військове спорядження Україні.

Для цього Пентагон створив спеціальну групу з високопосадовців для вивчення тривалої неефективності продажів зброї США іноземним державам на мільярди доларів. Так звана «команда тигрів» шукатиме способи для міністерства оборони оптимізувати частину програми з метою постачання американських безпілотників, гармат, гелікоптерів, танків та іншої зброї для партнерів в максимально короткі строки.

За інформацією WSJ, політична та військова верхівка США вкрай занепокоєні тим, що повільний процес постачання зброї союзникам може похитнути їхню впевненість у доцільності майбутньої співпраці. 

«Такі повільні темпи можуть посіяти у деяких країн невпевненість, чи справді вони потрібні США як партнери. А це ризик відправити їх купувати зброю в інші місця. Чиновники у Вашингтоні кажуть, що вони повинні поглибити свої відносини в умовах глобальної конкуренції з Китаєм, яка часто визначається тим, хто зможе продати найкраще, найдосконаліше військове спорядження найшвидше та за найдешевшою ціною», — йдеться у матеріалі.

Читайте також: WP: Пентагон нарощує поставки зброї Україні через море

Раніше повідомлялося, що США схвалили продаж зброї Тайваню на понад мільярд доларів.

Візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань, який за гостротою розвитку подій мав би вказати переможців та переможених, залишив ці місця вакантними. Чому? Читайте в статті Наталії Бутирської «Візит Ненсі Пелосі на Тайвань: чи буде велика війна».