UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пентагон розробляє варіанти точкових ударів по Сирії

Мета ударів - не повалення режиму, а покарання президента Асада в разі, якщо з'являться докази, що за газовою атакою стоїть уряд Сирії.

Американські військові розробляють варіанти можливих ударів по Сирії у відповідь на повідомлення про застосуванні Дамаском хімічної зброї, в результаті якого загинуло більше тисячі мирних жителів. Про це повідомляє у п'ятницю, 23 серпня, газета Wall Street Journal.

Посилаючись на анонімних чиновників, газета повідомила, що в четвер в Пентагоні оновлювали списки урядових і військових об'єктів у Сирії, по яких можуть завдати ударів, на випадок якщо президент Барак Обама вирішить діяти.

Приводом до цього стали події, які експерти характеризують як наймасовіше вбивство з використанням хімічної зброї більш ніж за двадцять років.

- Росія і Китай дозволили РБ ООН втрутитися в розслідування хіматаки в Сирії

Джерела Wall Street Journal підкреслили, що мета цих ударів - не повалення режиму, а покарання президента Башара Асада у разі, якщо з'являться докази, що за газовою атакою в середу стоїть уряд Сирії.

Розглянуті варіанти вказують на потенційні удари по "об'єктах режиму", разом з об'єктами, що забезпечують державні функції в проведенні війни, відзначає видання.

Інші варіанти містять удари по військових системах і інфраструктурі, яку або безпосередньо використовували в газових атаках або застосовували у їхній організації - від пунктів оперативного управління до артилерійських батарей на передовій, повідомили джерела газети.

Більш обмежені варіанти залучають повітряні удари з використанням зброї дальнього радіусу дії, такого як крилаті ракети, що не вимагає направляти американських льотчиків у повітряний простір Сирії, повідомили джерела Wall Street Journal.

За їхніми словами, військові допрацьовують ці варіанти, щоб Обама міг діяти негайно, якщо буде встановлено, що хімічні атаки здійснили сили Асада, і президент США вирішить застосувати силу, вказує газета.

Читайте також:

Генсек ООН надіслав до Сирії офіційний запит про розслідування хімічної атаки

Хімічна атака в Сирії: ТБ повідомило про понад тисячу загиблих, влада звинуватила ЗМІ у брехні

Радбез ООН призначила екстрене засідання щодо застосування хімічної зброї в Сирії