UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пашинян пообіцяв не псувати відносини з Росією

Глава вірменського уряду запевнив, що вимоги учасників протестів не стосувалися зовнішньополітичного курсу країни.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян запевнив, що не має наміру робити кроки, які б негативно вплинули на відносини Єревана з Кремлем, а також висловив впевненість, що російсько-вірменські відносини поліпшуватимуться.

"Думаю, що відносини між Єреваном і Москвою зміняться, але на краще. Я в цьому майже впевнений. Я розумію, що в Москві є побоювання і, я думаю, що після наших розмов, після наших зустрічей цих обеспокоенностей не буде і вірмено-російських відносинах все зміниться на краще", - заявив глава уряду в інтерв'ю російському пропагандистському телеканалу "Росія 24".

Пашинян підкреслив, що акції протесту у Вірменії були викликані виключно внутрішніми проблемами країни, а протестувальники не висували жодних вимог щодо зовнішньополітичного курсу країни.

Раніше повідомлялося, що Пашинян зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним у рамках саміту ЄАЕС в Сочі 14 травня.

Як повідомлялося, 8 травня парламент Вірменії з другої спроби проголосував за призначення прем'єр-міністром голову опозиційної фракції "Елк" Нікола Пашиняна.

Пашинян очолив уряд на тлі масових акцій протесту. Вони почалися 31 березня і були спрямовані проти призначення прем'єр-міністрів Сержа Саргсяна, який обіймав пост президента країни з 2008 по 2018 роки. У 2015 році в Конституцію Вірменії внесли правки про суттєве розширення повноважень прем'єр-міністра, країна парламентсько-президентською республікою.

Саргсян заявляв, що не збирається йти на поступки опозиції, але після посилення протестів і приєднання до них частини військовослужбовців вірменської армії 23 квітня він подав у відставку.

Детальніше читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Вірменська вулиця і "двір" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".