UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пашинян заявив, що Вірменія готова розпочати діалог щодо Карабаху

Жителі регіону наразі на межі гуманітарної катастрофи. 

Офіційний Єреван готовий відновити переговори з Азербайджаном щодо ситуації в Нагірному Карабаху за умови міжнародного посередництва. Про це повідомив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, якого цитує "Интерфакс"

«Ми готові до відновлення мирного процесу відповідно до нещодавніх заяв президентів і міністрів закордонних справ країн-співголів Мінської групи ОБСЄ», — зазначив Пашиняна.

Він зауважив, що жителі Нагірного Карабаху наразі на межі гуманітарної катастрофи. Степанакерт і інші населені пункти постійно під артилерійськими і ракетними обстрілами.

Читайте також: Боротьба за Нагірний Карабах може стати «репетицією» конфлікту між Росією та США — Bloomberg

Уранці 27 вересня карабахський конфлікт спалахнув з новою силою. Сторони конфлікту - Вірменія і Азербайджан - звинуватили один одного в наступальних діях і ракетний обстріл житлових кварталів в регіоні Арцах (нинішній Нагорний Карабах і прилеглі території).

Обидві держави оголосили військовий стан, а Вірменія - ще і загальну мобілізацію.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагорний Карабах і сім прилеглих до нього районів - 20% території Азербайджану - знаходяться під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню. Територіальний конфлікт не врегульовано досі.

Про те, що відбувається в Нагірному Карабаху, читайте в матеріалах Володимира Кравченка «Осіннє загострення»та "Позиційні бої не місцевого значення".