UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламент Угорщини проголосував за членство Швеції в НАТО

Тепер Швеція стане 32 членом НАТО

26 лютого парламент Угорщини, останнім серед парламентів країн-членів НАТО, проголосував за членство Швеції в Альянсі й ратифікувала шведську заявку на вступ. Правляча партія Угорщини «Фідес», яку контролює прем’єр-міністр Віктор Орбан, місяцями зволікала з цим питанням.

«Я вітаю голосування угорського парламенту за ратифікацію шведського членства в НАТО. Тепер, коли всі союзники схвалили, Швеція стане 32-м союзником НАТО. Членство Швеції зробить усіх нас сильнішими та безпечнішими», – прокоментував у X голосування в Угорщині генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

Читайте також: Потішив самолюбство: Орбан схвалив заявку Швеції на вступ до НАТО

Нагадаємо, Швеція подала заявку на вступ до НАТО разом з Фінляндією – майже два роки тому – після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Нещодавно у службі безпеки країни підтвердили, що Росія є головною міжнародною загрозою для безпеки Швеції. 

Уряд Швеції готує новий, найбільший за весь час російського повномасштабного вторгнення, пакет військової допомоги Україні. Він включає військове обладнання на суму 7,1 мільярда шведських крон (близько 700 млн доларів). Раніше міністр оборони Швеції Пал Йонсон заявляв, що Швеція відкрита для надання Україні сучасних винищувачів JAS 39 Gripen, але після отримання повноправного членства в НАТО.