UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламент Македонії підтримав початок процесу перейменування країни

80 із 120 депутатів схвалили це рішення.

Парламент Македонії проголосував за початок процесу перейменування країни на Республіку Північна Македонія. Як повідомляє в суботу BBC News, 80 із 120 депутатів – необхідна більшість – підтримали це рішення. Однак треба провести ще кілька голосувань, щоб завершити процес.

Нагадаємо, що в червні країна затвердила з Грецією перейменування після 27 років переговорів. Тепер грецький уряд має підтримати процес зміни назви, якщо Македонія внесе відповідні зміни до конституції.

30 вересня в Македонії відбувся референдум. Наступного дня Центральна виборча комісія обробила 100% результатів референдуму щодо вступу країни в ЄС і НАТО, а також про перейменування держави. Позитивно на питання "Чи згодні ви на членство в ЄС і НАТО, приймаючи Угоду між Республікою Македонія та Грецькою Республікою?" відповіли 91,46% громадян. Проти висловилася 5,65%, проте явка на референдумі склала лише 36,91%, що дало право ЦВК визнати його таким, що не відбувся.

Суперечка про назву Македонії триває понад 25 років. Греція вимагала змінити назву сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з однойменним грецьким регіоном. Скоп'є також застерігали від територіальних претензій на всю історичну Македонію. Через суперечку Афіни блокували вступ Македонії до Євросоюзу та НАТО.

Більше про питання перейменування країни читайте в матеріалі Костянтина Федоренка "Північна Македонія: (не) втратити історичний шанс" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".