UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Римський в Румунії вибачився перед ромами за багатовікову дискримінацію

Цигани в Європі століттями зазнавали репресій і переслідування. Сотні тисяч циган, судячи з історичних хронік і документів, були вбиті в роки Голокосту.

Папа Римський Франциск під час візиту в Румунію попросив від імені католицької церкви вибачення у ромів за багатовікову дискримінацію. Про це повідомляє BBC.

На зустрічі з представниками циганського співтовариства в румунському місті Блаж в останній день свого візиту в країну понтифік попросив вибачення за "всі ті часи в історії, коли ми піддавали вас дискримінації, жорстокому поводженню чи дивилися на вас скоса."

Цигани в Європі століттями зазнавали репресій і переслідування. Сотні тисяч циган, судячи з історичних хронік і документів, були вбиті в роки Голокосту.

Наразі європейські цигани живуть переважно на півдні і в центрі Європи. Тільки в Румунії вони складають близько 10% усього населення. Вони скаржаться, що змушені вести боротьбу за робочі місця, долаючи дискримінацію, а багато з них живуть в бідності.

Зустрічі з представниками ромської громади Румунії передувала церемонія причислення до лику блаженних сімох католицьких єпископів, закатованих у румунських тюрмах в період комуністичного правління. У 1948 році влада затримала священиків, звинувативши їх у зраді за те, що всі семеро відмовилися прийняти православ'я. Вони були вбиті і таємно поховані.

Згідно з даними перепису 2011 року, в Румунії залишилося лише близько 150 тисяч греко-католиків - це приблизно одна десята від їх числа в 1948 році.

Раніше Папа Римський зобов'язав священиків повідомляти про сексуальні домагання. Папа Римський Франциск став відомий революційною боротьбою з сексуальним насильством католицької церкви. У лютому він визнав факт сексуального насильства над черницями в церкві. У тому ж місяці у Ватикані відбувся перший саміт католицької церкви, присвячений боротьбі з педофілією.