UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Римський на Великдень закликав поділитися вакцинами від коронавірусу

Папа Франциск закликав міжнародну спільноту ділитися вакцинами з найбіднішими країнами

Під час проповіді в базиліці Святого Петра у неділю, 4 квітня, Папа Римський закликав до солідарності в розподілі вакцин у світі. Він назвав продовження воєн та гонку озброєнь "скандальним", а також закликав міжнародну спільноту ділитися вакцинами з найбіднішими країнами, пишуть Vatican News.

Папа Франциск присвятив свою великодню промову, що передувала благословенням Urbi et Orbi (до міста Риму та до всього світу), найбільш вразливим, хворим на COVID-19, мігрантам, людям, по яким пандемія вдарила найбільше, а також населенню, яке постраждало від воєн у Сирії, Ємені, Лівії та Африці. 

"Пандемія все ще триває; соціально-економічна криза є дуже серйозною, зокрема для найбідніших верств населення; незважаючи на це - і це скандально - збройні конфлікти не припиняються, а військові арсенали зміцнюються", - зазначив він.

Віддавши шану лікарям та медсестрам на передовій, нагадав, що "вакцини є важливим інструментом у цій боротьбі". "Тому в дусі інтернаціоналізму вакцин я закликаю все міжнародне співтовариство до спільних зобов'язань з метою подолання затримок у їх розподілі та сприяння їх поширенню, зокрема в найбідніших країнах" – заявив він.

У всьому світі, наголосив він, "пандемія, на жаль, різко збільшила кількість бідних і відчай тисяч людей", та закликав державні органи влади запропонувати їм "допомогу, необхідну для достатнього існування".

Під час промови Папа згадав про Україну та Нагірний Карабах. Він закликав звільнити в'язнів конфліктів в Україні та Нагірному Карабаху.

Великоднє послання є традиційним на католицькі свята Різдва і Великодня. Таким чином, вже другий рік поспіль урочистості відбуваються без масової присутності вірян на площі перед головним собором католицької церкви.

Читайте також: Католицький Великдень: заборони свята

В цьому році християни східного і західного обряду відзначають свято з різницею майже в місяць, в квітні і травні. Так, Великдень у християн західного обряду в цьому році випадає на 4 квітня, а у християн східного обряду - на 2 травня.

Відповідно розрізняються і дати Великого посту. Християни західного обряду постять з 17 лютого по 3 квітня, а східного обряду - з 15 березня по 1 травня.

Як повідомлялося, в березні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся у Ватикані з Папою Римським Франциском.