UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Франциск вже написав заяву про відставку

Понтифік вперше публічно розповів про це.

Папа Франциск, якому в суботу виповнилось 86 років, після свого обрання в 2013 році підписав заяву про звільнення, яка буде використана, якщо одного разу серйозні та постійні проблеми зі здоров’ям унеможливлять виконання його обов’язків. Про це він розповів у недільному інтерв’ю іспанській газеті ABC.

Франциск додав, що передав листа тодішньому держсекретарю Ватикану кардиналу Тарчізіо Бертоне, який залишався на посаді з часів попереднього папства Бенедикта XVI близько шести місяців після обрання Франциска 13 березня 2013 року.

 «Ця заява є. Я не знаю, кому кардинал Бертоне, можливо, передав її, однак я віддав папери саме йому, коли він був держсекретарем», — сказав Франциск, додавши, що він вперше говорить про це публічно.

«Зараз хтось піде просити це у Бертоне: «Дайте мені папірець!» (сміється). Ймовірно, він передав його кардиналу П’єтро Пароліну, новому держсекретареві», — додав він.  

Він припустив, що Папа Павло VI (1963-1978) і Папа Пій XII (1939-1958) підписували подібні заяви про відставку. Однак обидва вони померли під час перебування на посаді.

Понтифік неодноразово заявляв, що піде у відставку у разі, якщо здоров’я завадить йому керувати Римо-католицькою церквою, яка налічує 1,3 мільярда членів.

Читайте також: Папа Римський закликав менше витрачати на Різдво та жертвувати Україні

Попередній очільник Ватикану, Бенедикт XVI, пішов у відставку в 2013 році. Це була перша відставка папи за шість століть.

Втім, наразі Франциск, схоже, почувається добре, попри проблеми з коліном. Він використовує тростину для коротких прогулянок і інвалідний візок для більших дистанцій.

З липня Понтифік здійснив три міжнародні поїздки: до Канади, Казахстану та Бахрейну, а на початку наступного року планує відвідати Демократичну Республіку Конго та Південний Судан.

Нещодавно Папа Франциск зірвався на плач, згадуючи про страждання українців під час традиційної молитви в центрі Риму на святі Непорочного Зачаття.

Відколи Росія вторглася до свого сусіда в лютому, Франциск згадував Україну майже у всіх своїх публічних виступах. Хоча й не від самого початку, але зараз він дедалі більше критикує Москву, втім досі уникає прямої згадки про ініціатора війни Владіміра Путіна.

Зрештою, він пояснив, чому публічно не критикує президента РФ.