UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Франциск посилив заходи щодо протидії Ватикану відмиванню грошей

Мова йде, насамперед, про посилення контролю з боку Служби фінансової інформації діяльності різних відомств Римської курії і, звичайно, ватиканського банку - так званого Інституту релігійних справ (Ior).

Папа Римський Франциск підписав особливий рескрипт motu proprio, який покликаний посилити протидію Ватикану відмиванню "брудних" грошей, а також фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового ураження, повідомила в четвер, 8 серпня служба друку Святого престолу.

Центральну роль в цьому починанні повинна грати Служба фінансової інформації, яка була заснована Папою Бенедиктом XVI 30 грудня 2010 року. Згідно з новим документом, їй належить контролювати і схвалювати модель діяльності всіх установ Святого престолу, безпосередньо пов'язаних з фінансовими операціями, пояснив глава служби друку Ватикану Федеріко Ломбарді. За його словами, рескрипт Франциска є черговим етапом процесу щодо приведення ватиканських норм у відповідність з міжнародними стандартами по боротьбі з відмиванням злочинних коштів і фінансуванням тероризму".

На думку експертів, мова йде, насамперед, про посилення контролю з боку Служби фінансової інформації діяльності різних відомств Римської курії і, звичайно, ватиканського банку - так званого Інституту релігійних справ (Ior).

Крім того, Франциск заснував своїм рескриптом Комітет фінансової безпеки, статут якого прикладений до папського документу. Головною функцією нової структури стане координація діяльності всіх служб Святого престолу і держави-міста Ватикан у зазначеній галузі. !zn

Читайте також:

Папа Римський Франциск почав фінансову реформу Ватикану

Папа Римський визнав існування у Ватикані корупції та "гей-лобі"

Папа Франциск вирішив відпустити гріхи священикам-гомосексуалістам

Папа Римський закликав священиків відмовитися від комфорту