UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пан Гі Мун назвав кандидатуру Гутерреша на посаду Генсека ООН "супервибором"

Нинішній голова організації похвалив свого вірогідного наступника за хороші навички і знання ситуації в світі.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун задоволений тим, що найвірогідніше його наступником стане колишній прем'єр-міністр Португалії Антоніу Гутерреш.

"Я знаю Гутерреша дуже добре і вважаю, що це супервибір", - цитує Reuters слова голови ООН в Римі після зустрічі з президентом Італії.

"Його досвід в якості прем'єр-міністра Португалії, його широкі знання про справи у світі і його жвавий інтелект послужать йому добру службу на чолі ООН в такий нелегкий період", - додав Пан Гі Мун.

Видання New York Times писало, що Антоніу Гутерреш може стати реформатором ООН. На посаді прем'єр-міністра він створив сприятливі для розвитку бізнесу умови і провів масштабну приватизацію державних компаній, при цьому вливаючи великі кошти у соціальні програми, такі як розвиток державної системи освіти і охорони здоров'я. Він добився ухвалення закону про встановлення мінімального рівня доходів для родини і створення урядового фонду для допомоги бідним верствам населення досягти цього рівня. А будучи верховим комісаром ООН з питань біженців він реформував своє відомство у Женеві і зробив його фінанси більш ефективними.

На сьогоднішній день на пост генсека ООН претендують 10 осіб. Нагадаємо, Антоніу Гутерріш лідирував з першого раунду голосування в Радбезі ООН. Тоді його найближчим переслідувачем був екс-президент Словенії Даніло Тюрка.