UA / RU
Підтримати ZN.ua

Отруєння Навального: Україна закликає світ ввести санкції проти РФ

Кремль продовжує грубо порушувати права людини і норми міжнародного права.

Міністерство закордонних справ України засуджує замах на главу російського «Фонду боротьби з корупцією» Олексія Навального і закликає світову спільноту ввести санкції проти влади РФ.

«Гостро засуджуємо черговий злочинний акт російської влади, яка продовжує наступ на демократію і права людини в РФ і за кордоном. Переконані, що міжнародне співтовариство має належним чином відреагувати на цю нелюдську розправу Кремля над опозиційним політиком», - йдеться в заяві МЗС, поширеній у середу, 2 вересня.

Укладачі заяви констатували, що кремлівський режим продовжує грубо порушувати права людини, норми міжнародного права і підривати правові основи світоустрою «як щодо провідних опозиційних політиків, так і цілих держав».

«Лише одностайна рішуча позиція і тверде засудження цивілізованого світу, включаючи санкції, можуть змусити владу Росії припинити скоювати злочини», - підкреслили в міністерстві.

Читайте також: Як і у випадку зі Скрипалями, у Путіна дистанціювалися від отруєння Навального «Новічком»

2 вересня уряд Німеччини заявив, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли нервнопаралітичну речовиною «Новачок». Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за це.

20 серпня російського опозиціонера Олексія Навального госпіталізували в Омську клініку після екстреної посадки літака, на якому він повертався в Москву з Томська. Попередньо однією з версій було отруєння непізнаним токсином. Згодом російські лікарі відкинули версію про отруєння і почали заявляти про "порушення обміну речовин".

22 серпня приватний літак ініціативи Cinema for Peace доставив Навального з Томська в Берлін. 

Детальніше про отруєння Навального і тих, кому в Росії може бути вигідним його усунення, читайте в статті Олексія Їжака «Кремль грає чорними» у ZN.UA.