UA / RU
Підтримати ZN.ua

Отруєння Навального можна розцінювати як застосування хімічної зброї — заява

ОЗХЗ продовжує стежити за ситуацією і готова взаємодіяти з будь-ким.

Організація з заборони хімічної зброї зробила заяву, яка стосується отруєння російського опозиціонера Алєксєя Навального. Там зазначили, що якщо інформація про отруєння речовиною з групи «Новачок» підтвердиться, то це можна буде вважати повноцінним застосуванням хімічної зброї.

«Відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї будь-яке отруєння людини за допомогою нервово-паралітичного агента вважається застосуванням хімічної зброї. Таке твердження викликає серйозну заклопотаність», — відзначили там.

Держави-учасники Конвенції про заборону хімічної зброї, йдеться в заяві, виступають проти будь-якого її застосування, називають такі дії ганебними і зазначають, що вони повністю суперечать міжнародним правовим нормам.

«ОЗХЗ продовжує стежити за ситуацією і готова взаємодіяти з будь-якими державами-учасниками, які можуть запросити її допомогу, і надавати їм допомогу», — резюмували в організації.

Читайте також: Лукашенко заявив про перехоплення розмови Варшави і Берліну про Навального: «Заява Меркель — фальсифікація»

2 вересня уряд Німеччини заявило, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли нервнопаралітичною речовиною «Новачок». Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за це.

20 серпня Навального госпіталізували в Омську клініку після екстреної посадки літака, на якому він повертався в Москву з Томська. Попередньо однією з версій було отруєння непізнаним токсином. Згодом російські лікарі відкинули версію про отруєння і почали заявляти про "порушення обміну речовин".

22 серпня приватний літак ініціативи Cinema for Peace доставив Навального з Томська в Берлін.

Детальніше про отруєння Навального і тих, кому в Росії може бути вигідно його усунення, читайте в статті Олексія Їжак «Кремль грає чорними» в ZN.UA.