UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан вперше визнав, що ситуація на Донбасі — війна України та Росії

Такого не було з 2014 року. 

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан написав колишньому канцлеру Німеччини Ангелі Меркель прощального листа, позаяк сьогодні Бундестаг обирає її наступника. У повідомленні чиновник вперше визнав, що ситуація на Донбасі - це війна між Україною та Росією. 

"Ми разом працювали над тим, щоб упоратися з фінансовою кризою 2010 року, боролися за Європейський Союз та безпорадно спостерігали початок трагічної для Європи російсько-української війни", - цитує пресслужба угорського уряду звернення Орбана до Меркель. 

Те, що в листі канцлеру прем'єр вперше використав термін "російсько-українська війна" зауважило видання Infopost. Там розповіли, що починаючи з 2014 року Орбан жодного разу у публічних висловлюваннях не називав так ситуацію на Донбасі. 

Крім того, подібне формулювання не часто можна зустріти й під час виступів угорських політиків чи лідерів країни. Навіть самі ліберальні та західні медіа найчастіше послуговуються словами "конфлікт на Донбасі", "конфлікт на сході України", і як максимум "російсько-український конфлікт".

Читайте також: РФ та окупанти на Донбасі проводять бойову підготовку – розвідка

У сучасних обставинах відбувається випробування стратегічного партнерства України та США на міцність: реальною загрозою чергової російської навали, коли цілком очевидно, що Путін та російська дипломатія виробили імунітет до заяв про "рішучу підтримку" та "серйозну стурбованість". Докладніше – у статті Олега Шамшура "Ворог біля воріт: хто і як може зупинити Путіна" у ZN.UA.