UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан розповів, коли парламент Угорщини ратифікує заявку Швеції на вступ до НАТО

Це може відбутися на весняній сесії.

Угорщина може ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО вже 26 лютого, коли парламент країни знову збереться, заявив у суботу прем'єр-міністр Віктор Орбан, повідомляють угорські ЗМІ.

«Разом із прем'єр-міністром Швеції ми зробили важливі кроки для відновлення довіри. Ми рухаємося в тому напрямку, щоб на початку весняної сесії парламенту ми могли ратифікувати вступ Швеції до НАТО», — сказав Орбан під час щорічного звернення до нації.

Згідно з повідомленням на сайті угорського уряду, парламент збереться на весняну сесію 26 лютого.

Угорщина є останнім членом НАТО, яка схвалить вступ Швеції до військового альянсу.

У липні минулого року правляча в Угорщині партія «Фідес»  заявляла, що шведські урядовці «регулярно ображають угорських виборців і Угорщину в цілому».

Але в січні Орбан підтвердив Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу, що угорський уряд підтримує членство Швеції в НАТО.

Читайте також: Партія Орбана бойкотувала голосування ратифікації членства Швеції в НАТО

Швеція і Фінляндія подали заявки на членство в НАТО в травні 2022 року, невдовзі після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Фінляндія приєдналася до НАТО у квітні 2023 року, подвоївши кордон Альянсу з Росією, а заявку Швеції гальмували Туреччина та Угорщина.

Орбан, який вважається найбільш наближеним до президента Росії Владіміра Путіна лідером ЄС, спочатку заявляв, що він не проти вступу Швеції до НАТО, а потім почав працювати над тим, щоб зупинити цей процес. Каталін Чех, член Європейського парламенту від Угорщини, заяляла, що блокування Орбаном заявки Швеції було «просто ще однією послугою Путіну».