UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опозиція в Киргизстані формує новий уряд

Опозиція відмовилася визнавати результати виборів і закликала громадян до протестів.

Політичні партії Киргизстану, програвши парламентські вибори, мають намір сформувати народний уряд і вибрати нового прем'єр-міністра, заявив на мітингу лідер опозиційної партії "Ата-Мекен" (Батьківщина) Жанар Акаєв, передає "Інтерфакс".

Після оголошення результатів парламентських виборів тут спалахнули протести. За даними ЦВК, 7% прохідний бар'єр подолали чотири партії, три з яких - підтримують чинну владу.

"Замість діючого уряду буде утворено нове - народне, а також буде призначений новий прем'єр-міністра", -заявив Акаєв на мітингу в ніч на вівторок, його слова цитують місцеві ЗМІ.

"Завдання уряду і прем'єр-міністра буде полягати в проведенні нових виборів, які будуть чистими і прозорими", - сказав лідер опозиційної партії.

У свою чергу кандидат в депутати від "Ата-Мекена" Тілеке Токтогазіев заявив, що "три провладні партії" не повинні бути допущені до влади, а також члени цих партій не повинні займати будь-яких посад в майбутньому ".

Також партії планують призначити коменданта Бішкека. У соцмережах формуються народні дружини для забезпечення порядку в киргизькій столиці, так як міліції на вулицях немає, але серйозних заворушень і сутичок фактів мародерства також немає.

Кілька хвилин тому на площу до мітингувальників вийшов колишній депутат Садиров Жапаров, звільнений з колонії в передмісті Бішкека, де він відбував покарання за звинуваченням у захопленні заручника.

Протестуючі підтримували колишнього депутата.

"Жапаров - президент", - скандували вони.

Частина присутніх також чекають колишнього президента Алмазбека Атамбаєва, але за непідтвердженими даними, він разом з лідерами інших партій знаходиться в захопленому демонстрантами будівлі парламенту.

Читайте також: Мітинг прихильників екс-президента Атамбаєва у Бішкеку жорстко розігнаний міліцією та спецназом

Нагадаємо, в Бішкеку протестувальники взяли штурмом будівлю парламенту і резиденцію президента.