UA / RU
Підтримати ZN.ua

Олімпійська заборона допомагає Путіну - NYT

Російський президент не дарма проголосив про свою участь в чергових виборах на тлі рішення Міжнародного Олімпійського комітету.

Можливо це і збіг обставин, але існує певна симетрія у тому, що Володимир Путін оголосив про намір балотуватися на четвертий термін якраз в той день, коли Росії заборонили брати участь у зимових Олімпійських іграх у Південній Кореї.

Про це в редакційній статті пише лояльне до Демократичної партії видання New York Times. Популярність Путіна значною мірою ґрунтується на міфі, що він нібито бориться за "національну велич" проти шахрайства Заходу, який не дозволяє Росії розвинутися. Олімпійська заборона була чудовим фоном для проголошення його наміру балотуватися в президенти вчетверте.

Виступаючи на велетенському Горківському автозаводі у Нижньому Новгороді, Путін розкритикував рішення Міжнародного Олімпійського Комітету і назвав його "абсолютно фальшивим і політично мотивованим рішенням". Комітет витратив 17 місяців на розслідування і підтвердив "систематичні маніпуляції антидопінговими правилами і системою в Росії", що призвело до заборони 25 російським спортсменам брати участь у зимових замаганнях. Крім того, Москва втратила 11 медалей з попередніх Олімпійських угор, які пройшли в РФ у 2014 році. Розслідування триває.

Іронія в тому, що популярним вдома і зловісним в очах світу Путіна роблять одні і ті ж речі. Анексія українського Криму, вторгнення на Схід України, втручання у американські вибори і державне шахрайство з допінгом у спорті викликали жорсткий осуд Путіна в більшості країн світу, але стали причиною для аплодисментів для росіян.

Нагадаємо, що 5 грудня Росію офіційно відсторонили від Олімпіади-2018. При цьому чисті російські спортсмени, у пробах яких не був виявлений допінг, зможуть виступити в Пхенчхані під олімпійським прапором.

Раніше повідомлялося, що в Росії намагалися підмінити допінг-пробу української біатлоністки. За словами інформатора, незадовго до Олімпіади в Сочі до нього звернувся екс-заступник міністра спорту Росії Юрій Нагорних, який хотів підставити Віту Семеренко.