UA / RU
Підтримати ZN.ua

Олаф Шольц став новим канцлером Німеччини

Він став дев'ятим федеральним канцлером.

Бундестаг на своєму засідання вибрав представника соціал-демократів Олафа Шольца новим федеральним канцлером Німеччини. Шольц змінив на посаді Ангелу Меркель, яка керувала Німеччиною 16 років та вирішила більше не висувати свою кандидатуру.

За кандидатуру Шольца проголосували 395 депутатів зі 736 за необхідного мінімуму в 369 голосів. "Проти" проголосували 303 особи, 6 депутатів утрималися.

Меркель також була присутня на засіданні. Меркель та Шольц добре знають один одного. Він був її міністром фінансів та віцеканцлером у непростій "великій коаліції" консерваторів та соціал-демократів, яку Меркель довелося об'єднати у 2017 році.

У новому уряді 17 людей. Окрім Шольца там будуть 8 жінок та 8 чоловіків.

"Для мене важлива рівність, і тому з 16 міністрів буде вісім чоловіків та вісім жінок", - сказав Шольц, представляючи склад кабінету.

Шольц представив сім міністрів від своєї Соціал-демократичної партії. Зокрема, міністерство оборони очолив колишній міністр юстиції Крістін Ламбрехт, міністерство внутрішніх справ - голові СДПН у Гессені Ненсі Фезер, міністерство охорони здоров'я - експерт з пандемії, прихильник жорстких обмежень Карл Лаутербах, попередній міністр з питань навколишнього середовища Свенье Шульц отримає міністерство економічного співробітництва та розвитку.

Відомо, що МЗС Німеччини вперше очолить жінка Анналена Бербок, яка є співлідеркою партії "Зелених".

Після виборів бундесканцлера до присяги привели і членів нового уряду Німеччини, сформованого із представників Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), ліберальної Вільної демократичної партії (СвДП) та партії "Союз-90"/"Зелені".

Після виборів бундесканцлера склав присягу і очолив члени нового уряду Німеччини, сформованого з представників Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), ліберальної Вільної демократичної партії (ВДП) і партії «Союз-90»/» Зелений».

Новий уряд поки що чітко не дав зрозуміти, якою буде зовнішня політика країни, але перед виборами Шольц заявляв, що щодо Росії Німеччини потрібна Нова східна політика, в рамках якої Росії слід визнати "верховенство закону, а не того, хто сильніший".

Детальніше про те, чи є шанси у «світлофорної» коаліції, читайте у статті Світлани Гуцал Після Меркель: що відбувається у Німеччині”.