UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очолювані РФ атаки на північному заході Сирії вбили понад 500 мирних мешканців

Серед загиблих були й діти, ще понад 2000 людей дістали поранення.

Після поновлення очолюваного Росією наступу на позиції збройної опозиції на північному заході у Сирії загинули понад 500 мирних мешканців, ще понад дві тисячі дістали поранення, повідомляє Reuters.

Російська авіація 26 квітня приєдналася до урядових військ сирійського диктатора Башара Асада у найбільшому наступі на частини провінції Ідліб – останнього оплоту опозиції – і прилеглі північні райони Хами. Що стало найбільшою ескалацією бойових дій у Сирії від минулого літа.

Сирійська мережа з прав людини (SNHR), яка підраховує жертви та інформує про них різні агенції ООН, заявила, що у сотнях атак загинули 544 цивільних особи, зокрема 130 дітей. Ще 2117 людей дістали поранення.

"Російські військові та її сирійський союзник свідомо атакують цивільних осіб з рекордним числом бомбардувань медичних закладів", - наголосив голова правління SNHR Фадель Абдул Гани.

Водночас у Кремлі стверджують, що підтримувана РФ армія Асада відбивається від терористичних атак бойовиків "Аль-Каїди", а сирійська опозиція нібито навмисно порушила угоду про припинення вогню, узгоджену торік між Туреччиною (підтримує частину угруповань – ред.) і Росією, пише "Європейська правда".

Нагадаємо, 17 вересня 2018 року в Сочі відбулись переговори російського президента Володимира Путіна і його турецького колеги Реджепа Таїпа Ердогана, на яких були досягнуті домовленості спільними зусиллями очистити Ідліб від бойовиків екстремістських збройних формувань.

Докладніше читайте в статті Віталія Федяніна "Ідлібський фронт Путіна-Ердогана" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".