UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБСЄ засудила кримінальне переслідування автора кліпу "Давай, до свидания!"

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликає владу Азербайджану припинити переслідування, зняти кримінальні звинувачення, висунуті проти Гілала Мамедова та інших ув'язнених журналістів і звільнити їх.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) і міжнародні правозахисники закликали скасувати вирок азербайджанському журналісту Гілалу Мамедову, якого посадять за ґрати на п'ять років за звинуваченням у розпалюванні ненависті, держзраді і незаконному обороті наркотиків.

Минулого тижня бакинський суд з тяжких злочинів виніс вирок заарештованому рік з гаком тому Гілалу Мамедову, головреду сайту і газети талиською мовою, яка видається у регіоні, межує з Іраном, населеному етнічними меншинами. До цього Мамедов прославився як автор відеокліпу з жартівливою імпровізацією у фольклорному стилі: "Давай, до свидания!", що став хітом російськомовного інтернету і поповнив асортимент сатиричних мемів в арсеналі критиків влади на пострадянському просторі, пише Reuters.

"Цей вердикт шокує... Тиск і процесуальні порушення, порушення права на захист, неналежні умови утримання під вартою, - все це означає політичний характер процесу і помсту за критику. Якщо слово "справедливість" має сенс в Азербайджані, то апеляційна інстанція повинна скасувати вирок Гілалу Мамедову і його має бути звільнено", - йдеться в заяві організації "Репортери без кордонів".

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович закликала владу Азербайджану припинити переслідування журналістів.

"Я відвідала Мамедова та інших ув'язнених журналістів і обговорювала їхні справи з владою під час мого офіційного візиту до Баку у листопаді 2012 року. Мені сумно бачити, що несприятливі умови для вільних ЗМІ в Азербайджані не покращилися, ще один журналіст отримав тривалий тюремний термін сьогодні", - зазначила Міятович і додала, що закликає владу зняти всі кримінальні звинувачення, висунуті проти Мамедова та інших ув'язнених журналістів і звільнити їх.

Баку заперечує, що переслідує незалежну пресу з політичних мотивів, і сьогодні стосовно дев'яти журналістів висунуто кримінальні звинувачення.

Міятович звернула увагу, що переслідування журналістів відбувається напередодні чергових президентських виборів в Азербайджані 9 жовтня. Як очікується, глава держави Ільгам Алієв, що успадкував владу в багатій на нафту і газ країні від батька-президента, продовжить повноваження на третій п'ятирічний термін.

Населений переважно мусульманами дев'ятимільйонний світський Азербайджан - ключовий союзник НАТО на Південному Кавказі і перспективний постачальник нафти і газу до Європи. Але Захід критикує Баку за те, що вважає згортанням демократії і утиском прав людини.

Нагадаємо, Бакинський суд засудив головного редактора газети "Толиші Садо" Гілала Мамедова до п'яти років позбавлення волі, визнавши його винним за всіма звинуваченнями. Відбувати покарання Мамедов буде в колонії суворого режиму. Мамедов повідомив, що не має наміру просити про помилування.

Мамедова було заарештовано в червні 2012 року. Він обвинувачується у державній зраді, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та наркоторгівлі. Під час своїй заключної промови на суді Мамедов заявив, що опинився за ґратами через свою боротьбу за побудову демократичної держави і надалі має намір йти цим шляхом.

Мамедов писав про талишів - народ іранської групи, який проживає на південному сході Азербайджану, і місцева влада стверджує, що талиші співпрацюють з Іраном. Попередній головний редактор газети, філолог і правозахисник Новрузалі Мамедов у 2007 році був засуджений за державну зраду на 10 років в'язниці. У 2009 році Новрузалі Мамедов помер у тюремній лікарні.

За судовим засіданням спостерігали представники ЄС, ОБСЄ, посольств США, Німеччини, Франції, Норвегії та інших країн. !zn

Читайте також:

Ільхам Алієв втретє побореться за посаду президента Азербайджану

Стосовно Азербайджану почали розслідування через хабарі на "Євробаченні"

Азербайджан вирішив прощати персон нон ґрата, які відвідали Карабах "через незнання"