UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Україна тримає в таємниці від США свою воєнну стратегію і дані про стан армії

Американська розвідка знає набагато більше про російську армію, ніж про українську на тлі передачі озброєння на мільярди доларів.

Президент Володимир Зеленський щодня публікує в соціальних мережах звіт про боротьбу з російським вторгненням. Відео, які демонструють ефективність західної зброї в руках українських військових, стали вірусними. А Пентагон регулярно проводить брифінги про перебіг війни.

Але попри весь потік новин, розвідка США не має тієї інформації про українські операції, яку б вона хотіла. Вона має краще уявлення про армію Росії, її заплановані операції, успіхи й провали, - пише New York Times з посиланням на чинних і колишніх чиновників США.

Уряди часто тримають у таємниці від суспільства інформацію з міркувань оперативної безпеки. Але ці інформаційні прогалини всередині американського уряду можуть ускладнити для адміністрації Джо Байдена процес ухвалення рішень щодо військової допомоги в часи, коли вона відправляє в Україну озброєння на мільярди доларів. Американські чиновники кажуть, що український уряд дає їм не багато засекречених брифінгів чи деталей щодо оперативних планів. Українська сторона визнає, що говорить американським колегам не все.

Звісно, розвідувальні управління США збирають інформацію майже про кожну країну світу включно з Україною. Але американські шпигуни зосереджені на зборі даних про ворожі уряди, наприклад, в Росії, а не про друзів, таких як Україна. Росія була головним пріоритетом американської розвідки впродовж 75 років. Але коли йдеться про українців, США більше приділяли зусиль зміцненню їхніх розвідувальних можливостей, а не шпигували за урядом в Києві. В результаті виникли «сліпі плями».

«Що ми насправді знаємо про успіхи України? Чи може хтось сказати точно, скільки солдатів і скільки техніки вона втратила?» - сказала Бет Саннер, яка раніше працювала в розвідці.

Читайте також: NYT: Війна в Україні ще багатьох здивує, а особливо Путіна

Навіть без повного уявлення про українську стратегію і становище, адміністрація Байдена просуває передачу нових засобів, таких як системи HIMARS. Україна чекає на доставку більш потужного західного озброєння в той час, як обидві сторони зазнають великих втрат на Донбасі. У Пентагоні запевняють, що дотримуються ретельного процесу відправки зброї, який починається з запиту від Києва. Потім США оцінюють, яке обладнання українській стороні потрібне і як швидко ним можна навчитися користуватися. Деякі європейські агенції кажуть, що Україні буде важко, якщо взагалі можливо відвоювати території, які Росія окупувала з лютого. Але оцінки розвідки США менш песимістичні. Однак, в українській обороні залишаються прогалини. І питання про стан української армії і її стратегію на Донбасі створюють неповну картинку для Вашингтона.

Директор Національного розвідувального управління США Авріл Гейнс сказала Сенату минулого місяця, що їй «важко сказати», яку кількість допомоги Україна здатна прийняти.

«У нас, насправді, більше інформації про російську сторону, ніж про українську», - визнала вона.

Одне з питань - що Зеленський збирається робити на Донбасі. Україна постала перед стратегічним вибором: відвести свої війська чи піти на ризик, що Росія може їх оточити. Останніми днями Київ давав більше інформації. В неділю Зеленський відвідав передову і назвав бої в Сєвєродонецьку «надзвичайно складними». Він також визнав, що близько 100 українських солдатів гине щодня. А Росія окупувала п’яту частину країни. New York Times пише, що такі більш відверті заяви можуть бути підготовкою суспільства до стратегічного вибору, який доведеться зробити на Донбасі, - кажуть аналітики.

«Можливо тривають дебати про те, чи варто відвести всіх захисників, які можуть опинитися в пастці, якщо залишаться на позиціях. Якщо буде умисне відведення, Зеленському доведеться пояснити це так, щоб це не здавалося приниженням української армії. Йому знадобиться пояснення для українського народу, якщо доведеться відвести війська. Також буде потрібне логічне пояснення втрат, якщо вони залишаться», - сказав професор міжнародних відносин Колумбійського університету Стівен Біддл.

Читайте також: РФ визнає, що починає програвати інформаційну війну – РНБО

США передають Україні розвідувальні дані про розміщення російських сил майже в реальному часі. І Київ використовує цю інформацію в плануванні операцій і ударів, а також в зміцненні своїх позицій. Але навіть під час розмов з начальником Об’єднаних штабів генералом Марком Міллі чи міністром оборони Ллойдом Остіном українські чиновники діляться своїми стратегічними цілями, але не детальними оперативними планами.

Чиновники кажуть, що Україна намагається підтримувати образ сили, який бачать як в суспільстві, так і близькі партнери. Уряд не хоче ділитися інформацією, яка може створити враження ослаблення рішучості чи можливої поразки. Українські чиновники «не хочуть надавати інформацію, яка може переконати США й інших західних партнерів сповільнити потік озброєнь», - пише New York Times.

США роками заохочували Україну зміцнювати захист своєї армії й розвідувальних служб від шпигунів Росії. Інформування інших країн про свої плани й оперативну ситуацію може вказати на слабкі місця, які Москва потім використає, якщо дізнається про них. Доктор Біддл визнає, що в України є вагомі причини не говорити відверто про свої сили і військову стратегію.

«Не думаю, що це в інтересах американського чи українського суспільства, щоб українці відверто говорили про свої втрати, якщо це в результаті посилить російські воєнні зусилля. Але це також означає, що ми насправді не знаємо обидві сторони історії», - сказав експерт.